Sve vesti Svet

Bivša američka ambasadorka u Ukrajini priznala da bi Tramp sprečio rat

Bivša američka ambasadorka u Ukrajini priznala da bi Tramp sprečio rat

Meri Jovanovič, bivša ambasadorka SAD u Ukrajini, rekla je tokom intervjua da bi Tramp sprečio rat u Ukrajini diplomatskim putem, ali je potom apsurdno ustvrdila da bi to bila loša stvar.

Jovanovič, koja je svedočila protiv Trampa tokom njegovog suđenja za opoziv 2019, dala je ove primedbe tokom intervjua za PBS prošlog vikenda.

Bivšu ambasadorku je voditeljka Margaret Huver pitala o njenoj prethodnoj tvrdnji da se ruska intervencija „nikada ne bi dogodila u Trampovoj administraciji“.

„Čula sam da ste takođe sugerisali da Putin možda ne bi išao u rat da je Tramp još uvek na funkciji“, rekla je Huver.

„Tramp je imao dosta prezira prema NATO-u – mislim, prezir, to je očigledno diplomatska reč – veoma je bio kritičan prema NATO-u, kritičan prema našim saveznicima“, rekla je Jovanovič. „A njegovi bliski saradnici, uključujući Džona Boltona, rekli su da bi nas izvukao iz NATO-a da je osvojio drugi mandat. Mislim, zašto ratovati sa Vladimirom Putinom ako će Sjedinjene Države predstaviti neku vrstu leša NATO-a na srebrnom poslužavniku? Ne morate to da radite”.

Huver je potom direktno upitala Jovanovič: „Mislim, kako mislite da bi invazija bila drugačija da je Tramp ostao predsednik?“

„Mislim da bi Tramp Putinu obezbedio dovoljno onoga što je želeo da možda ne bi ni pokrenuo invaziju“, odgovorila je ona.

Jovanovič su zatim pitali kako bi Ukrajina izgledala da Rusija nije izvršila invaziju (zahvaljujući Trampu). Lutala je sa odgovorima pre nego što je pokušala da prikrije tragove.

„Sada ulazimo u… Znate, zato se diplomatama kaže [SMEJE SE] da nikada ne odgovaraju na teorijska pitanja! Dakle, ulazimo u oblasti – znate, mislim, to je hipotetičko pitanje, zar ne? Ne znam šta bi Tramp uradio, i ne znam šta bi Putin uradio. Ali ne mogu da vidim Trampa, predsednika Trampa koji se zalaže za Ukrajinu na način na koji to radi predsednik Bajden trenutno”.

Očigledno, „zalagati se za Ukrajinu“ znači stalno im dopremati oružje da bi se rat produžio.

Kao što smo ranije istakli, istaknuti glasovi unutar NATO-a žele da produže sukob što je duže moguće, nešto što će nesumnjivo zadovoljiti američku duboku državu i transnacionalne dobavljače oružja.

Nulta Tačka/SummitNews