Sve vesti Svet

Bivši general KGB-a pronađen mrtav! Policija tvrdi da je u pitanju samoubistvo

Bivši general KGB-a pronađen mrtav! Policija tvrdi da je u pitanju samoubistvo

Penzionisani ruski obaveštajac Lev Sotskov pronađen je mrtav u svom stanu u Moskvi, saopštile su vlasti u sredu. Policija tvrdi da prve informacije pokazuju da je 90-godišnji penzionisani general-major upotrebio pištolj koji je dobio na poklon od mongolskih kolega da izvrši samoubistvo.

Kako dalje prenose Ruski mediji, Sotskovljevo telo otkrila je njegova supruga u sredu oko podneva u kupatilu njihovog stana na jugozapadu Moskve, javljaju ruski mediji pozivajući se na izvore iz policije. Imao je prostrelnu ranu na glavi.

“Prema prvim informacijama, uzrok smrti je samoubistvo”, kazala je policija medijima. Pored Sotskova je bio poluautomatski pištolj Tokarev TT-30, zajedno sa napomenom u kojoj je objašnjeno odakle je došao.

BREAKING NEWS: Retired Russian Major General commits suicide aged 90 - Euro  Weekly News

„Pištolj je relikvija bitaka na reci Khalkhin-Gol. Dobio sam ga kada sam bio izaslanik mongolske tajne službe, povodom 500. godišnjice Ulan-Batora, 1989. – L. Sotskov” , pisalo je.

Veteran je imao niz ozbiljnih zdravstvenih stanja i više puta je rekao svojim rođacima da je “umoran od života”, piše list Komersant .

Rođen u Lenjingradu 1932. godine, Sotskov se pridružio KGB-u 1959., provodeći više od 40 godina u stranim i centralnim obaveštajnim službama Sovjetskog Saveza, a zatim i Rusije. Prvu glavnu upravu KGB-a nasledila je Spoljna obaveštajna služba (SVR) 1991. godine.

„Nažalost, preminuo je general-major i dostojan veteran Spoljne obaveštajne službe“, rekao je Sergej Ivanov, šef službe za štampu SVR, opisujući smrt Sotskova kao „ličnu tragediju“ za tu službu.

Nakon penzionisanja, Sotskov se posvetio istoriji, pregledavajući arhive SVR-a da bi napisao nekoliko knjiga o radu obaveštajne službe. Dobio je specijalnu nagradu SVR 2006. za svoju knjigu ‘Operacija Tarantula’, koja detaljno opisuje aktivnosti sovjetske obaveštajne službe usmerene na britanske političare i špijune između 1930. i 1945. godine.

Sotskov je takođe objavio dokumente koji pokazuju da invazija nacističke Nemačke na SSSR u junu 1941. nije bila tako neočekivana kao što je to tvrdila zvanična istorija tog vremena.

NultaTačka/RT