Sve vesti Svet

Bivši japanski premijer: Zelenski je kriv za rat u Ukrajini

Bivši japanski premijer: Zelenski je kriv za rat u Ukrajini

Stav ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o članstvu u NATO-u i odbijanju da se reši sukob u Donbasu doveli su do početka ruske specijalne operacije. Ovo je izjavio bivši premijer Japana Šinzo Abe, prenosi ruski sajt “Ura.ru”.

– Verovatno su neprijateljstva mogla da se izbegnu da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski bio primoran da obeća da njegova zemlja neće ući u NATO, ili da je bio primoran da dodeli visok stepen autonomije dvema enklavama (DNR i LNR) na istok zemlje – prenosi reči Abea izdanje “Ekonomista”, javlja “Ura.ru”.

Prema rečima bivšeg japanskog premijera, američki predsednik DŽo Bajden bi mogao da utiče na Zelenskog.

– Ali Zelenski bi, naravno, odbio – zaključio je političar.

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, njeni glavni ciljevi su denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine, kao i zaštita republika Donbasa od genocida kijevskog režima. Osim toga, NATO i SAD nisu dale Ruskoj Federaciji garancije da se alijansa neće širiti na istok. NATO je odbio da ispoštuje sporazum o razoružanju sa Rusijom, a Ukrajina je najavila razvoj nuklearnog naoružanja.

Nulta Tačka/Novosti