Sve vesti Svet

Bivši predsednik Češke: Zapad i zeleni delirijum su krivi za GLOBALNI SKOK INFLACIJE

Bivši predsednik Češke: Zapad i zeleni delirijum su krivi za GLOBALNI SKOK INFLACIJE

Bivši češki predsednik Vaclav Klaus odbacio je ideju da je ukrajinski sukob jedini razlog za ekonomske probleme sa kojima se sada suočava širom sveta.

„Pitanja koja su dovela do nagle inflacije i ogromnog povećanja cena energenata, a sada su nastala mnogo pre 24. februara“ , kada je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu, rekao je Klaus za medije u petak.

„Ovo je sam sebi naneo, to je sam sebi naneo Zapad. Ruska invazija je samo dodatak tome“ , insistirao je on.

Rusija je veliki dobavljač gasa, nafte i uglja, ali je „samo jedan od igrača“ na međunarodnom tržištu, istakao je 81-godišnji ekonomista, koji je bio predsednik Češke između 2003. i 2013. godine.

Dakle, smanjenje isporuke ruskih ugljovodonika u EU i rastuće cene energenata – koje su nastale kao rezultat sveobuhvatnih sankcija koje je blok uveo Moskvi – jednostavno ne mogu biti uzrok broj jedan za visoke stope inflacije i skok cene energije, Klaus je insistirao.

NAJNOVIJA EPIZODA PODKSTA MARIO ZNA! LUCIFERIJANCI IMAJU NOVE PLANOVE! SVE JE OTKRIVENO

„Ne razumem zašto se ne pominje uzrok broj jedan. „Zeleni delirijum“, navodna borba protiv klimatskih promena i Zeleni dogovor EU – to je osnovni uzrok rasta cena“ , rekao je on, misleći na pokušaje Zapada poslednjih godina da pređu sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Bivši predsednik je pozvao uključene strane da pronađu rešenje za sukob u Ukrajini, koji traje već pola godine, upozoravajući da će se situacija samo „pogoršavati i pogoršavati“ ako se to uskoro ne učini.

„Neće biti dovoljno da se predstavnici Ukrajine i Rusije okupe. Neophodno je da Zapad, posebno SAD, počnu pregovore sa Rusijom. Svaka osoba koja ima bar malo inteligencije to razume“ , takođe je primetio.

Vašington je bio najsnažnija podrška Kijevu usred njegovog sukoba sa Moskvom, pružajući Ukrajini milijarde dolara vojne i finansijske pomoći, kao i obaveštajne podatke. Najnoviji paket vojne pomoći od 2,98 milijardi dolara – najveći do sada – objavio je američki predsednik Džo Bajden sredinom nedelje.

Klaus je ponovio svoj stav da je „uvek bilo neophodno razgovarati sa Rusijom“. Na pitanje da li bi ga neki mogli označiti kao „Putinov glas“ zbog ovakvih izjava, veteran političar je odgovorio da „to može reći samo budala“. I nije me briga šta kažu budale.”

NultaTačka/RT