Sve vesti Svet

Bivši radnik tuži CUKERBERGOVU “Metu” tvrdeći da je otpušten zbog zabrinutosti o PRIKUPLJANJU PODATAKA KORISNIKA

Bivši radnik tuži CUKERBERGOVU "Metu" tvrdeći da je otpušten zbog zabrinutosti o PRIKUPLJANJU PODATAKA KORISNIKA

Brenan Loson, veteran Vazduhoplovstva koji je radio u Fejsbuku, tuži Metu, tvrdeći da je otpušten zbog odmazde zbog dovođenja u pitanje protokola koji je osoblju Fejsbuka omogućavao pristup izbrisanim korisničkim podacima i njihovu mogućnost deljenja sa organima za sprovođenje zakona.

U tužbi podnetoj ove nedelje sudu u Kaliforniji, Loson tvrdi da je angažovan u Facebook-ovom timu za eskalaciju u julu 2018. Njegov rad je bio sličan radu moderatora sadržaja.

Ovde smo dobili kopiju tužbe za vas.

Prema tužbi, sadržaj koji je pregledao Losonov tim bio je prilično visokog profila, jer je to bio sadržaj koji su označili organi za sprovođenje zakona, vlade i novinari.

U tužbi se navodi da je 2019. Facebook uveo protokol koji omogućava Losonovom timu da pristupi izbrisanim podacima na Facebook Messenger-u.

„Fejsbuk je godinama predstavljao korisnicima da kada sadržaj izbrišu njegovi korisnici, on neće ostati ni na jednom Fejsbuk serveru i da će biti trajno uklonjen“, navodi se u tužbi.

Protokol je korišćen za pristup podacima na zahtev organa za sprovođenje zakona.

„Da bi Facebook bio u dobroj milosti vlade, tim za eskalaciju bi koristio pozadinski protokol da pruži odgovore agenciji za sprovođenje zakona, a zatim odredi koliko će podataka deliti“, navodi se u tužbi.

Nakon što je doveo u pitanje zakonitost protokola, Loson je otpušten. Međutim, Fejsbuk je saopštio da je otpušten jer nije koristio odgovarajuću proceduru da vrati hakovani nalog svoje bake. U tužbi se navodi da je pratio odgovarajuće procedure.

Nulta Tačka/ReclaimTheNet