Sve vesti Svet

Blinken tvrdi da Rusija nije uspela u svojim ciljevima- Moskva uputila notu Vašingtonu zbog isporuke oružja

Blinken tvrdi da Rusija nije uspela u svojim ciljevima- Moskva uputila notu Vašingtonu zbog isporuke oružja

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je danas da Rusija “nije uspela u Ukrajini, ali Ukrajina uspeva”.

“Rusija je nameravala da oduzme suverenitet Ukrajini, da joj oduzme nezavisnost, ali nije uspela”, rekao je Blinken tokom konferencije za novinare na nepoznatoj lokaciji u blizini poljsko-ukrajinske granice, prenosi CNN.

Blinken je ukazao da je Rusija pokušala da potvrdi moć svoje vojske i svoje ekonomije.

“Mi, naravno, vidimo upravo suprotno. Ne znamo kako će se dalje odvijati ovaj rat, ali znamo da će suverena nezavisna Ukrajina postojati mnogo duže nego Putin na političkoj sceni”, rekao je Blinken.

Američki državni sekretar i sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin sastali su se juče u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i drugim ukrajinskim zvaničnicima.

Blinken je potvrdio Zelenskom da će se američke diplomate vratiti u Ukrajinu, rakao je jedan visoki zvaničnik stejt departmenta i dodao da je američki državni sekretar najavio da će predsednik SAD Džozef Bajden imenovati diplomatu Bridžit Brink, koja je trenutno na dužnosti američke ambasadorke u Slovačkoj, za ambasadorku SAD u Ukrajini. Tajno putovanje – javna pomoć od 700 miliona dolara

Ruski ISKANDER sistemi uništili ukrajinska vojna skladišta (VIDEO)

Rusija poslala notu SAD, zahteva obustavu isporuk oružja Kijevu
SAD su potvrdile da su državni sekretar Antoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin sastali sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenksim. Na sastanku u Kijevu, SAD su ponovile svoju podršku Ukrajini i obećale više od 700 miliona dolara (589 miliona funti) vojnog finansiranja za pomoć njihovim ratnim naporima, kažu zvaničnici.

Rusija je uputila notu Sjedinjenim Američkim Državama sa zahtevom da obustave isporuke oružja Ukrajini, izjavio je danas ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

On je za TV Rusija-24 ocenio da američke isporuke oružja Ukrajini ne doprinosr traženju diplomatskog rešenja, prenosi list Izvestija.

“Da li smo uputili notu, da, istakli smo neprihvatljivost situacije kada SAD snabdevaju Ukrajinu oružjem, tražili smo da se prekine ta praksa”, naglasio je Antonov.

NultaTačka/Mediji