Sve vesti Svet

Bloomberg: Goldman Sachs najavljuje porast cena računa u Evropi za 2 TRILIONA dolara

Bloomberg: Goldman Sachs najavljuje porast cena računa u Evropi za 2 TRILIONA dolara

Računi za električnu energiju za evropska domaćinstva će porasti za 2 triliona evra  na svom vrhuncu početkom sledeće godine, naglašavajući potrebu za vladinom intervencijom, prema analitičarima komunalnih preduzeća Goldman Sachs Group Inc .

Na svom vrhuncu, računi za energiju predstavljaće oko 15 odsto evropskog bruto domaćeg proizvoda, napisali su analitičari, predvođeni Albertom Gandolfijem i Mafaldom Pombeirom, u belešci od nedelje.

Zalihe obnovljivih izvora energije nadmašile su Evropu uprkos oštrom padu u avgustu

Залихе обновљивих извора енергије надмашиле су Европу упркос оштром паду у августу

„Po našem mišljenju, tržište nastavlja da potcenjuje dubinu, širinu i strukturne posledice krize“, napisali su oni. „Verujemo da će to biti još dublje od naftne krize iz 1970-ih.

Investitori u akcije su previše pesimistični u pogledu efekata regulatornih napora, rekao je Goldman. Neki od koraka koji se razmatraju — uključujući ograničenja cena i takozvani tarifni deficit — mogli bi da ublaže previsoke cene akcija tako što će ublažiti povećanje tarifa, ograničiti kratkoročni pad industrijske proizvodnje i u velikoj meri ublažiti regulatorni rizik, pisali su analitičari.

Povećanje računa za energiju podstaklo je žurbu vlada da smanje troškovni pritisak na domaćinstva i preduzeća. Ministri energetike EU sastaće se u petak da razgovaraju o merama, uključujući ograničenja cena prirodnog gasa i obustavu trgovine energetskim derivatima. Francuska i Nemačka podržavaju vanredne poreze na dobit od energije.

Uvođenje ograničenja cena u proizvodnji električne energije moglo bi bloku uštedeti oko 650 milijardi evra na računima za struju i ponuditi potrošačima i tržištima izvesno olakšanje , a istovremeno bi omogućilo vladama da se odreknu poreza na neočekivanu dobit, kažu analitičari Goldmana.

Investitori bi trebalo da favorizuju akcije kompanija koje razvijaju obnovljive izvore energije, jer bi trebalo da imaju koristi od strukturno viših za duže cene energije, napisali su analitičari, ističući RVE AG , Energias de Portugal SA i Orsted A/S .

Ograničenja cena ne bi u potpunosti rešila problem pristupačnosti, što znači da bi tarifni deficit mogao biti potreban da bi se rast računa proširio na 10-20 godina, rekli su Gandolfi i Pombeiro. Komunalna preduzeća bi morala da budu u mogućnosti da obezbede ta buduća plaćanja, omogućavajući im da izbegnu višak tereta na svom bilansu stanja.

NultaTačka/Blumberg