Sve vesti Svet

Blumberg i Rojters: Novi plan EU neće spasiti evrozonu od KOLAPSA

Blumberg i Rojters: Novi plan EU neće spasiti evrozonu od KOLAPSA

Novi plan reinvestiranja obveznica koji je ranije ove nedelje uvela Evropska centralna banka (ECB) kako bi pomogla zaduženim državama EU verovatno neće uspeti, izveštavaju Rojters i Bloomberg, pozivajući se na analitičare.

ECB je osmislila plan da pomogne južnim zemljama EU, najzaduženijim u bloku, sa sve većim obavezama. Regulatorno telo je saopštilo da će usmeriti gotovinu na više zadužene zemlje od duga koji dospeva u okviru šeme podrške pandemiji.To znači da dok se pre najave proces kupovine obveznica ECB-a od strane država odvijao u skladu sa ulaganjem svake pojedinačne zemlje, sada bi prednost imale zemlje sa visokim dugom, poput Italije, čija bruto dug iznosi oko 150 % BDP-a.

Međutim, stručnjaci kažu da je malo verovatno da će taj potez rešiti dužničku krizu. Olli Ren, šef centralne banke Finske, rekao je za Rojters da će ta mera samo pomoći u sprečavanju “ neopravdanih ” tržišnih kretanja i neće pomoći zemljama u slučaju zaista velikih dugova.

Markus Ferber, nemački član Evropskog parlamenta, primetio je da ECB možda previše proteže svoju oblast stručnosti.

„ Posao ECB-a je da obezbedi stabilnost cena, a ne da obezbedi povoljne uslove finansiranja… Neke zemlje sada jednostavno dobijaju račun za godine neodgovorne fiskalne politike “, rekao je on za novinsku kuću.

Prema finansijskom analitičaru Ričardu Koksonu, dok je glavni cilj centralne banke da zadrži inflaciju na niskom nivou, čini se da evropski regulator ima drugačiji cilj – sprečiti najslabije članice EU da napuste valutnu uniju. ”

“ ECB se sada dovela u nemoguću poziciju… U poslednjih 10 godina, umesto da cilja inflaciju, monetarna politika je postavljena sa ciljem da spreči njene najslabije članice da napuste valutnu uniju. Iskreno rečeno, to više nije centralna banka koja cilja inflaciju ”, napisao je Kokson u članku za Bloomberg.

Prikazivajući brzu inflaciju u većini zemalja EU kao primer neuspešne politike ECB-a, rekao je da čak i nedavno najavljeno povećanje ključne kamatne stope od 0,25%, što je prvi takav potez u poslednjih 11 godina, teško da bi promijenilo situaciju.

“ ECB je mogla da prikrije svoje prave namere kada je inflacija bila niska, ali kada je inflacija visoka i raste, prikrivanje njenog dosega postaje nemoguće… ECB ne može ciljati inflaciju i zadržati niskim rasponima slabijih perifernih zajmoprimaca, kao što je Italija, ” rekao je, dodajući da, iako je možda rizično ciljati inflaciju povećanjem stopa, „ pokušaj subvencionisanja slabijih zajmoprimaca je još gora politika.

Sve je spremno- INDUSTRIJA je smislila novi način za ŠIRENJE ZARAZE

„ECB ne bi trebalo da ima ništa s tim… Na kraju krajeva, ne bi trebalo da bude na ECB da odlučuje ko je, a ko nije u evru “, naveo je on, naglašavajući da će ova godina „ verovatno biti … godina pauze za evro .”

NultaTačka