Sve vesti Svet

Blumberg: Svet se suočava sa nestašicom popularnih prehrambenih proizvoda

Blumberg: Svet se suočava sa nestašicom popularnih prehrambenih proizvoda

Tokom proteklih nekoliko meseci, mnoge naizgled nasumične namirnice divljački su poskupele ili ih je neobično teško pronaći, izvestio je Blumberg u nedelju, napominjući da se kompanije bore da pronađu alternative da prehrane svoje kupce.

Problem se pripisuje rastegnutom globalnom lancu snabdevanja, uz vrtlog faktora – od nepovoljnih vremenskih prilika i pandemije Covid-a 19 do geopolitičkih tenzija i ponovnog porasta potražnje – koji doprinose problemu.

U Nemačkoj se pivopije suočavaju sa nedostatkom flaša, delom i zbog rata u Ukrajini, koja pivare snabdeva staklom.

Nacionalne pivare, koje već plaćaju više za struju i ječam, pozivaju kupce da vrate svoje prazne flaše, prenose mediji.

U Sjedinjenim Državama, kokice su postale izvor brige za filmske gledaoce, jer farmeri razmišljaju o odustajanju od kukuruza u korist unosnijih useva. Repromaterijal za kokice kao što su poklopci, šolje i papirne kese takođe su nedostajale.

Problemi nisu poštedeli ni povrće, a nedostatak zelene salate u Australiji naterao je KFC da stavi kupus u svoje hamburgere.

U Velikoj Britaniji, McDonald's je morao da racionalizuje paradajz, koristeći jednu krišku umesto dve, zbog njihove nestašice usred rastuće cene grejanja staklenika gasom. Gigant brze hrane takođe je morao zaustaviti prodaju pomfrita velikih dimenzija u nekoliko zemalja zbog usporenih isporuka i globalne nestašice krompira.

U međuvremenu, singapurski KFC restorani su navodno zamenili pomfrit sa vaflom. U Keniji su korisnici društvenih mreža pozvali na bojkot lanca brze hrane zbog nekorišćenja krompira lokalnog porekla.

Nedostatak proizvoda pogodio je i Japan, što je navelo restorane da povuku određena jela sa svojih jelovnika.

Prema Madhavu Durbhi, potpredsedniku strategije lanca nabave u Coupa Software, poslovni lideri moraju preispitati kako i odakle proizvodi dolaze. On je rekao za Blumberg da, kroz nove tehnologije i bolje planiranje, mogu smanjiti potencijalna kašnjenja, izgubljene prihode i “stalno gašenje požara” kako bi se rešile nestašice.

NultaTačka