Sve vesti Svet

BOLESNE MERE KINESKIH VLASTI! KUĆNE LJUBIMCE OBOLELIH OD COVID-a UBIJAJU PREMA NAJNOVIJEM ZAKONU

Pisao Elena Vuk

Kina ubija kućne ljubimce pacijenata oboljelih od COVID-a u okviru svoje drakonske strategije “nulte tolerancije” na virus.

Zvaničnici tvrde da se na taj način zaustavlja širenje zaraze, ali “nehumano” pravilo izazvalo je bes među ljubiteljima životinja u zemlji dok se bori sa talasom novih epidemija.

Malo je dokaza koji upućuju na to da se kućni ljubimci mogu zaraziti virusom, ali je navodno mnogo mačaka i pasa pogubljeno dok su njihovi vlasnici bili na lečenju.

Drugi su ubijeni dok su njihovi vlasnici bili u karantinu kako bi sprečili da zaraze druge.

Stanovnica Čengdua tvrdila je na platformi društvenih medija Hiaohongšu da su joj mačke ubijene nakon što je premeštena iz svog doma u karantin.

A u septembru je žena iz Harbina na severoistoku objavila na kineskoj verziji Twitter-a Weibo da su njene tri mačke eutanazirali radnici u zajednici nakon što su ona, a kasnije i oni, bili pozitivni.

Navodne ubice su uzvratile i rekli lokalnim medijima da ne postoji tretman za životinje i da je smrt jedina opcija jer će mačići i dalje ostavljati virusne tragove.

BOLESNE MERE KINESKIH VLASTI! KUĆNE LJUBIMCE OBOLELIH OD COVID-a UBIJAJU PREMA NAJNOVIJEM ZAKONU

Jedan radnik je rekao za Beijing News: “Verovatno ne postoji profesionalni medicinski tretman za životinje zaražene novim koronavirusom.”

Međutim, stručnjaci su osudili tu ideju jer nema dokaza koji ukazuju na to da kućni ljubimci igraju glavnu ulogu u prenosu virusa.

Rachael Tarlinton, profesorka virusologije na Univerzitetu u Nottinghamu, rekla je: “Ne izgleda baš realistično da bi mačke toliko zagadile okolinu da bi predstavljale rizik da se njihov vlasnik ponovo zarazi COVID-om.”

Takođe je rekla da površine generalno nisu ključni put širenja virusa.

Ljubitelji životinja su se složili, a mnogi su podelili svoje ogorčenje zbog politike “preteranog ubijanja”.

Jedna osoba je na Weibo-u rekla: „Ja se potpuno ne slažem sa ovim pristupom!

„Iskreno rečeno, to je grub, pojednostavljen i lenj oblik upravljanja, samo da bi se izbegla odgovornost.”

Vlasnik kućnog ljubimca rekao je za South China Morning Post: „Ako se slučajno zarazim COVID-19, šta ako moja mačka umre od gladi ili bude ubijena dok sam u karantinu?

Nema medicinskih dokaza ili pravne podrške za ubijanje ovih kućnih ljubimaca, to je krajnje nehumano.Trenutno ne postoji zakon koji štiti kućne ljubimce u Kini, tako da nema puno prostora za borbu za naše ljubimce, a njihova smrt može delovati samo kao opomena za vlasnike da od sada budu oprezniji.

Mnogi sada uzimaju stvari u svoje ruke sa objavama koje kruže na društvenim mrežama u kojima vlasnicima kućnih ljubimaca govore da prozivaju vlasti i insistiraju na tome da im se dozvoli da budu u karantinu sa svojim voljenim ljubimcima.

Jedna poruka na društvenim mrežama glasi: “Molim vas, nemojte prestati da se protivite, jer ako ne progovorite, možda će vaše krznene bebe sledeće umreti.”

Izuzetno Nehumana Kina

Kineski pristup nulte tolerancije prema COVID-u znači da lokalne vlasti koriste masovno testiranje, praćenje ugovora i delomičnu blokadu u borbi protiv svih regionalnih epidemija.

Većina je brzo obuzdana, ali pristup je u oštroj suprotnosti sa ostatkom sveta koji se u velikoj meri oslanja na visoku vakcinacije stanovništva.

Jedno područje zemlje, Shenyang, nametnulo je 56-dnevnu izolaciju za međunarodne putnike, piše New York Times.

Pravilo, koje je nazvano najbrutalnijim karantinom u svetu COVID-a, znači da posetioci iz inostranstva moraju ostati u hotelu najmanje 28 dana pre nego što se zaključaju kod kuće narednih 28.

BOLESNE MERE KINESKIH VLASTI! KUĆNE LJUBIMCE OBOLELIH OD COVID-a UBIJAJU PREMA NAJNOVIJEM ZAKONU

Uvedena je krajem oktobra kada su slučajevi skočili za više od 50 posto za nedelju dana, a zdravstveni zvaničnici su upozorili da se epidemije “brzo razvijaju”.

U petak je Kina prijavila 110 novih slučajeva i nula smrtnih slučajeva u prethodna 24 sata, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Postoji određena debata oko zakonitosti da vlade ubijaju kućne ljubimce i pozivaju se na mere COVID-a.
Kineski zakon kaže da se divlje životinje ili stoka zaražena tokom pandemije mogu legalno ubijati, ali mačke i psi nisu navedeni ni kao ni jedno ni drugo.

A kada su kineski mediji zatražili od vlade Čengdua pojašnjenje, zvaničnik im je rekao da “idu da pročitaju trenutnu politiku”.

Američki CDC savetuje da svaku osobu ili životinju zaraženu virusom treba držati izolovanu od drugih.

Međutim, ne postoje uverljivi dokazi koji ukazuju na to da kućni ljubimci mogu preneti COVID.

Nulta Tačka/NewYorkPost