Sve vesti Svet

Borelj: Ruska rublja je pružila snažan otpor, događaj u Buči nije genocid, neće biti zabrane na uvoz ruskog gasa

Borelj: Ruska rublja je pružila snažan otpor, događaj u Buči nije genocid, neće biti zabrane na uvoz ruskog gasa

Ruska rublja je pružila otpor sankcijama Zapada, koje su uvedene zbog situacije oko Ukrajine, izjavio je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj u intervjuu španskom radiju „Cope“.

„Rublja je demonstrirala da može da pruži snažan otpor“, naveo je on.

Borelj je podsetio da predsednik Rusije „Vladimir Putin insistira na tome da mu se gas plaća u rubljama kako bi podržao valutu. Videćemo šta će se dogoditi“.

Evropska unija planira da danas tokom dana izglasa nov paket sankcija protiv Rusije zbog situacije oko Ukrajine, saopštio je Borelj.

„Planiramo da danas usaglasimo novi paket sankcija, ali još uvek razmatramo, šta da radimo sa energetikom“, dodao je.

On je isključio mogućnost da se donese odluka na evropskom nivou o zabrani na uvoz ruskog gasa.

„Jednoglasno rešenje ne može biti usvojeno, jer već postoji zemlja, kao što je Mađarska, koja je izjavila da će uložiti veto“, podvukao je Borelj.
Šef diplomatije Evropske unije je komentarisao i incident u ukrajinskom gradu Buči i naveo da on ne bi to nazvao genocidom, već bi tu reč iskoristio za mnogo strašnije stvari.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Nulta Tačka/Sputnik