Sve vesti Svet

Borelj: Srbija da se uskladi sa EU po pitanju sankcija Rusiji

Borelj: Srbija da se uskladi sa EU po pitanju sankcija Rusiji

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji očekuju da se Srbija uskladi sa stavovima Brisela po pitanju sankcija Rusiji.

U saopštenju objavljenom 5. aprila, Varhelji i Borelj su naveli da očekuju da u vreme neopravdane ruske vojne intervencije u Ukrajini, Srbija kao zemlja koja pregovara o članstvu u EU, progresivno usklađuje sa stavovima EU, uključujući deklaracije i restriktivne mere u skladu sa Pregovaračkim okvirom.

Šef evropske diplomatije kao i komesar nadležan za proširenje takođe traže od Srbije da nastavi, ubrza i produbi reforme u oblasti nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija i domaćeg rešavanja ratnih zločina.

Oni poručuju da računaju na konstruktivan angažman Srbije u unapređenju pomirenja i dobrosusedskih odnosa, kao i šire u regionalnoj saradnji.

Osvrćući se na izborni proces, dvojica ključnih zvaničnika EU koji se direktno bave Srbijom, ohrabruju novi saziv Skupštine i srpsko političko rukovodstvo da nastave da rade u pravcu istinskog i konstruktivnog dijaloga širom političkog spektra, u cilju stvaranja širokog međustranačkog konsenzusa o reformama koje se odnose na EU, što je, kako oni smatraju, od vitalnog značaja za napredak zemlje ka EU.

Pozivajući se na izveštaj međunarodnih posmatrača, Borelj i Varhelji su ponovili da su predsednički i prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji 3. aprila predstavili različite političke opcije, ali je niz nedostataka rezultirao neujednačenim uslovima, te favorizovanje nosioca dužnosti, prenosi “Radio slobodna Evropa”.

Žozep Borelj i Oliver Varhelji poručuju da će implementacija preporuka OSCE/ODIHR-a za buduće izbore zahtevati transparentan, inkluzivan i odlučan dijalog koji uključuje sve relevantne strane.

U Srbiji su 3. aprila održani predsednički, parlamentarni i izbori za vlast u Beogradu.

Nulta Tačka/Agencije