Sve vesti Svet

BORIS DžONSON PLANIRA DA UKINE OBAVEZE VEZANE ZA COVID-PASOŠ KOJI SE TRAŽE ZA ULAZAK U NOĆNE KLUBOVE, BIOSKOPE I NA SPORTSKE TERENE, U UTORAK BI TREBALO DA IZNESE SVOJ ZIMSKI COVID PLAN

Pisao Elena Vuk

Boris Džonson, premijer Velike Britanije bi trebalo da sledeće nedelje objavi vladin zimski plan za Covid, a navodno će odustati od planova da pasoši za vakcinu budu obavezni na mestima prema predlozima.

Premijer Velike Britanije je u utorak domaćin konferencije za novinare na kojoj će navodno reći da odustaje od planova da pasoši za vakcine budu uslov za ulazak u noćne klubove, bioskope i sportske terene i hale.

Džonson (57) navodno planira da ukine predloženu šemu obavezne certifikacije, u kojoj bi svi prostori bili primorani da provere vakcinacijski status ljudi, izvestio je The Times.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Naučnici su savetovali premijera da će vakcinacija ljudi biti efikasna prva linija odbrane od skoka novo zaraženih od Covid-a, a očekuje se da će se vladin zimski plan fokusirati na vakcinama, a ne na blokade.

Ovakav zaokret dolazi nakon reakcije torijevaca, koji su kritikovali predloge i rekli da će to stvoriti grupu građana drugog reda.

Firmama i prostorima koji već zahtevaju dokaz o primljenim vakcinama biće dopušteno da to i dalje čine, ali ne očekuje se da će zimski plan vezan za Covid staviti naglasak na ove mere.

KUPCI PO BRITANSKIM PRODAVNICAMA SE SUOČAVAJU SA STALNIM NEDOSTATKOM HRANE PROUZROKOVANE NEDOSTATKOM VOZAČA KAMIONA

Umesto toga, očekuje se da će Džonson reći da će vakcine biti prva linija odbrane ove jeseni i zime, dok se donosi odluka o tome kako uvesti program dodatnih doza vakcine protiv covid-a.

Džonson se nada da će izbeći zaključavanje cele zemlje i planira ukinuti neke od vladinih obaveza koje su dovele do  gašenja nekih delova ekonomije u Engleskoj prema Zakonu o koronavirusu.

Premijer V.Britanije je izjavio: “Zahvaljujući naporima javnosti, NHS-a i našem fenomenalnom programu vakcinacije, stigli smo do 4. koraka u našoj mapi puta i život se vratio u osećaj normalnosti.”

„Ova vremena zahtevala su potrebne, ali nametljive mere. Ali odlučan sam u nameri da se rešimo svih obaveza koje nam više ne trebaju zbog dostupne vakcine.”

“Uskoro ću izložiti sledeću fazu u našem odgovoru na Covid.”

Nagađalo se o tome koje bi se nove mere mogle doneti ove zime, u doba visokog rizika od koronavirusa, kako se šire druge respiratorne bolesti.

Ovlaštenja za koja se očekuje da će biti ukinuta uključuju ovlaštenja koja omogućavaju zatvaranje ekonomije, nametanje ograničenja za događaje, ovlaštenje privremenog zatvaranja ili ograničavanja pristupa školama i ovlaštenja za zadržavanje zaraznih osoba.

Vlada očekuje da će nezavisni Zajednički odbor za vakcinacije i imunizaciju (JCVI) sledeće nedelje preporučiti detalje programa za dodatne doze vakcina protiv covid-a.
Fokus na vakcinaciju u zimskom planu o Covid-u dolazi nakon izveštaja da su ministri u oktobru razmatrali takozvano zatvaranje.

Neimenovani član Naučno-savetodavne grupe za hitne slučajeve rekao je da bi “pauza iz predostrožnosti” mogla biti deo “planova za nepredviđene situacije”, prenele su novine.

Ali ministar zdravlja Sajid Javid rekao je: “Mislim da to nije nešto što moramo uzeti u obzir.”
Rekao je da nijedna odluka nije “bez rizika”, ali je insistirao da je “najbolja odbrana” od novih talasa virusa program vakcinacije.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Zvaničnik No10 ranije je rekao da nije istina da vlada planira karantin ili neki drugi vid zaštite u oktobru.
On je dodao da su “zadržali planove za nepredviđene situacije kao deo odgovornog planiranja za različite mogućnosti.”

“Ovakve mere će se ponovno uvesti samo kao poslednje sredstvo kako bi se sprečio neodrživ pritisak na našu zdravstvenu službu.”

Postoje planovi za početak davanja dodatnih doza vakcine protiv covid-a za najugroženije već ovog meseca, budući da je više od 65 posto celokupne britanske populacije potpuno vakcinisano.

Takođe izneto je da će PCR testovi koji su bili potrebni pre putovanja biti ukinuti, a da će se dva dana nakon povratka iz inostranstva zameniti jeftinijim testom bočnog protoka.

O svim planovima će se raspravljati ove nedelje, premijer UK Boris Džonson, kancelar Rishi Sunak, ministar zdravlja Sajid Javid i ministar kabineta Michael Gove koji čine takozvani odbor Covid-O.

Promena bi se takođe uhvatila u koštac sa strahovima da neke PCR kompanije profitiraju i to bi moglo podstaći ljude da prime vakcine.

Nulta Tačka/DailyMail