Sve vesti Svet

Brazilski jutjub podkast voditelj dobio je otkaz jer je pozvao svoje pratioce na osnivanje nacističke stranke(VIDEO)

Brazilski jutjub podkast voditelj dobio je otkaz jer je pozvao svoje pratioce na osnivanje nacističke stranke
Pisao Elena Vuk

Popularni brazilski voditelj podcast-a, Bruno Aiub, takođe poznat kao Monark, našao se u ponedeljak u središtu velikog skandala nakon što je rekao da bi nacistička stranka trebala biti “priznata zakonom” tokom njegovog podcasta Flow , jednog od nnajpoznatijih u Brazilu.

Ova medijska ličnost, koja ima preko 3,3 miliona pratilaca na svom YouTube nalogu, intervjuisala je dvojicu brazilskih poslanika, Tabatu Amarala i Kima Kataguirija, kada je rekao da je politički pejzaž u zemlji mnogo povoljniji za levičarske snage.

“Radikalna levica ima mnogo više prostora od radikalne desnice, i jedni i drugi bi trebali imati prostora”, rekao je voditelj, opravdavajući ideju o stvaranju zvanične nacističke stranke.

“Ako neko želi da bude antijevrej, mislim da ima pravo da bude”, dodao je Aiub. Amaral, član Brazilske socijalističke partije, odbacio je ideje domaćina. Kataguiri, koji predstavlja centrističku partiju Podemos, rekao je da svako treba da ima pravo da brani svoje stavove bez obzira na to koliko su “apsurdni” i da “to ne bi trebalo da bude zločin”, navodi list El Universal.

Aiubove izjave izazvale su široko rasprostranjen bes, posebno jevrejskih organizacija. Izraelska konfederacija Brazila “najoštrije” je osudila njegove izjave i poručila da govor mržnje i njegova odbrana “donose strašne posledice po čovečanstvo”, a nacizam je najveći istorijski dokaz toga. Brazilski muzej holokausta takođe je pozvao Aiuba da poseti njihove prostorije kako bi saznao više o nacističkoj istoriji.

Flow Podcast Show je u utorak objavio službenu izjavu kojom prekida sve veze s Aiubom i uklanja kontroverznu epizodu. Takođe je ponovo potvrdio svoju posvećenost “slobodi, pluralizmu i transparentnosti”.

Drugi voditelj emisije, Igor Koeljo, takođe je rekao da će kupiti sve akcije Flow Studios-a u vlasništvu Aiuba.

Kontroverzni voditelj je suosnivač i suvlasnik kompanije koja stoji iza emisije.

Brazilski glavni tužilac August Aras naredio je u utorak istragu o incidentu, navodi brazilski novinski list El Globo. Tužilaštvo je saopštilo da će analizirati “sadržaj izjava” u okviru istrage o “navodnom krivičnom delu izvinjenja za nacizam”. Ispitivaće se i Kataguirijeve reči, jer je navodno rekao da je Nemačka pogrešila što je zabranila svoju nacističku stranku, prenose mediji.

Aiub je u utorak na svom YouTube kanalu objavio video izjavu u kojoj je rekao da nije branio nacizam, već je umesto toga ukazao na “licemerje” zabrane nacizma, ali dopuštanja postojanja komunističke partije iako je komunistička ideologija navodno dovela do ubistva miliona ljudi.

Rekao je i da lično smatra nacizam “odvratnim”, a ljude koji slede ovu ideologiju “idiotima”.

Ipak, tvrdio je da bi oni trebali biti u mogućnosti da govore u ime slobode govora.

Međutim, nemačka ambasada u Brazilu se takođe oglasila, rekavši da odbrana nacizma “nije sloboda izražavanja”.

Nulta Tačka/RT