Sve vesti Svet

BRAZILSKI PREDSEDNIK JAIR BOLSONARO PRKOSI PRAVILIMA UN-A: “ZAŠTO BIH SE VAKCINISAO?!”

Pisao Elena Vuk

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, koji nije vakcinisan protiv Covid-a, prekršiće zdravstvene protokole Njujorka ako prisustvuje zakazanom sastanku Ujedinjenih nacija koja će se sledeće nedelje održati u tom gradu.

Jair Bolsonaro kaže da će se iduće nedelje obratiti Generalnoj skupštini UN-a bez primljene vakcine protiv covid-a, što bi značilo da krši donete obaveze grada/države Njujork.

Kancelarija gradonačelnika Njujorka pisala je u sredu Generalnoj skupštini UN-a (UNGA), postavljajući smernice koje uključuju da delegati pokažu obavezan dokaz o primljenim vakcinama protiv covid-a, prenela je novinska agencija AFP.

UN-ova sala za rasprave klasifikovana je kao “kongresni centar”, što znači da će se na sastanku primenjivati pravila okupljanja u zatvorenim prostorima, navodi se u pismu koje je potpisao član komisije za zdravlje grada Njujorka.

Bolsonaro je u četvrtak, na društvenim mrežama, objavio svoj plan da prisustvuje sastanku Generalne skupštine UN-a. On je svojim pristalicama ranije ove nedelje rekao da je ostao nevakcinisan.

“Sledeće nedelje ću biti na Generalnoj skupštini UN-a (UNGA), gde ću održati uvodni govor”, rekao je Bolsonaro u svom obraćanju. Rekao je i da će to biti “miran govor, vrlo objektivan, fokusiran na pitanja koja nas zanimaju”.

Potvrđujući da će prisustvovati ovom sastanku UN-a, g. Bolsonaro nije spomenuo smernice koje su predložile gradske vlasti grada Njujorka.

Bolsonaro je više puta rekao da ne namerava primiti vakcinu protiv Covid-a, tvrdeći da mu je koronavirusna infekcija koju je dobio prošle godine stvorila prirodna antitela.

“Neću primiti vakcinu!”, rekao je u televizijskom intervjuu u decembru prošle godine. „Mislite da je moj život u opasnosti? To je moj problem, i tačka! ”

On je prošle godine izjavio i da će biti “poslednji Brazilac” koji se vakcinisao i da nikoga neće prisiliti na vakcinaciju.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da ne može nametnuti ove zahteve(misleći na primljene vakcine protiv covid-a) šefovima država. Ali, ovaj potez već je pokrenuo pitanja o sudelovanju Bolsonara, uključujući i to hoće li doći u Njujork kako se tvrdi.

Bolsonaro, koji je prošle godine preležao Covid, odbio je da primi vakcinu protiv covid-a, tvrdeći da je već imun jer mu je stopa antitela “na vrhu”. Takođe je odbacio tvrdnje da je koronavirus opasan, nazivajući ga lošim poput “male gripe”.

Raspored izlaganja govornika na skorašnjem sastanku UN-a: Bolsonaro će biti prvi od 193 ljudi koji će govoriti na tom događaju.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA SA DR BORISLAVOM ANTONIJEVIĆEM!

Nulta Tačka/Independent