Sve vesti Svet

Brisaće se rukama! Nemačkoj preti kriza sa TOALET PAPIROM

Brisaće se rukama! Nemačkoj preti kriza sa TOALET PAPIROM

Smanjena isporuka ruskog gasa mogla bi loše da utiče na proizvodnju, prenose nemački mediji.

Nemačka bi se mogla suočiti sa nedostatkom osnovnih proizvoda kao što su toalet papir i karton ako se snabdevanje ruskim gasom smanji u narednim mesecima, izvestio je nemački list Cajt onlajn u sredu.

Rad fabrika papira može postati neisplativ ako budu primorani da proizvode smanjenim kapacitetom zbog nestašice gasa, upozorava Jirgen Šaler, predsednik Upravnog odbora Bavarskih udruženja papira.

Za proizvodnju papira potrebno je mnogo vode, struje i gasa, objasnio je Šaler i dodao da je tehnologija isprobana i da se ne može brzo promeniti.

„Mnogi zaposleni u mojoj kompaniji su već veoma zabrinuti. Ne mogu ih kriviti. Jer ako možemo da proizvedemo samo 50 ili 60 odsto, operacija nam se ne isplati. Da budem iskren, i ja brinem.” Šaler je rekao za Zeit Online.

Nemačka i EU u celini nedavno su zabeležile smanjenje isporuka prirodnog gasa iz Rusije, što je dovelo do brojnih upozorenja o mogućim industrijskim gašenjem. Gasovod Severni tok 1 trenutno radi sa 20% kapaciteta zbog tehničkih problema sa turbinama u kompresorskoj stanici Portovaja. Gasprom nije u mogućnosti da koristi drugu tranzitnu rutu, preko Ukrajine, u punom kapacitetu jer, prema ruskom energetskom gigantu, ukrajinska gasna transportna mreža odbija njegove tranzitne zahteve.

NultaTačka