Region Sve vesti

Brisel ludi zbog Orbana- Zovu ga Putinovim trojanskim konjem

Brisel ludi zbog Orbana- Zovu ga Putinovim trojanskim konjem

Odnos mađarskog premijera Viktora Orbana prema Rusiji zbunjuje evropske lidere, piše novinarka Amanda Koukli za „Forin Polisi“.

Ona mađarskog premijera naziva „Putinovim trojanskim konjem unutar Evropske unije“, i navodi da se lideri EU pitaju šta stoji iza poštovanja Budimpešte prema Kremlju.

Kouklijeva piše da Mađarska zadaje ozbiljne neprijatnosti Briselu.

Konkretno, nezadovoljstvo evropskih lidera je nedavno izazvalo Orbanovo neslaganje sa zajedničkom politikom o imigraciji i manjinama. Međutim, ovo je samo mali deo problema Budimpešte – navodi se u članku.

Hitnije pitanje, piše Amanda Koukli, jeste to što Mađarska nastavlja da vrši pritisak na EU po pitanju energetike.

Dakle, Orban se usprotivio odluci zemalja EU da smanje potrošnju gasa za 15 odsto i nazvao je to još jednim korakom ka uvođenju ratne ekonomije – piše dopisnica „Forin Polisija“.

Ona dolazi do zaključka da takva politika Budimpešte govori o jasnom odsustvu jedinstva u Evropi.

Od prvih dana ukrajinskog sukoba, Mađarska, za razliku od drugih zapadnih zemalja, nikada nije direktno kritikovala Moskvu. Štaviše, mađarske vlasti se redovno protive antiruskim sankcijama i čak su odlagale usvajanje šestog paketa ograničenja – podseća autorka.

Mađarski premijer Viktor Orban kritikuje EU zbog odnosa prema ukrajinskoj krizi. Prema njegovom mišljenju, briselska strategija sankcija je propala i treba je menjati.

Osim toga, Orban smatra da se svet suočava sa globalnom krizom, i energetska situacija ga posebno brine. Budimpešta je već proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru i pregovara sa Rusijom o kupovini dodatnih količina gasa.

Zbog svega navedenog, a pre svega na insistiranju na saradnji sa Rusijom, Orban je nazvan Putinovim Trojanskim konjem u EU.

NultaTačka