Sve vesti Svet

Britanci masovno odlaze u Mc Donalds kako bi se grejali i koristili besplatan wifi! Kriza pogađa celo stanovništvo

Britanci masovno odlaze u Mc Donalds kako bi se grejali i koristili besplatan wifi! Kriza pogađa celo stanovništvo

Britanske porodice koje se suočavaju sa poteškoćama provode večeri u McDonald'su kako bi smanjile troškove energije, izveštava The Guardian.

To čine usred najveće stope inflacije u poslednjih 40 godina.

Ove porodice se navodno obraćaju mestima poput McDonaldsa za besplatan wi-fi, granje i jeftiniju hranu.

“ Ljudi kupuju svojoj deci Happy Meal za nekoliko funti i greju se unutra. Zatim se peru i peru zube u lavabou i satima gledaju televiziju preko besplatnog wifi-ja”, rekao je Matthew Cole iz Fondacije Fuel Bank, a citira The Guardian.

Jo Gilbert, izvršni direktor dobrotvorne organizacije Cubes za savetovanje usmereno na energiju, rekao je za novine da „ u stvarnosti smo daleko od toga da koristimo trikove za uštedu energije kod kuće kako bismo značajno ograničili račune. Ljudima je sada potrebna pomoć vlade .”

Istraživanje Ipsosa u Velikoj Britaniji koje je u utorak objavio Sky News pokazalo je da se 65 posto Britanaca suzdržavalo od uključivanja greanja u nastojanju da uštedi novac, a da je svaki četvrti čak i preskakao obroke.

Denacifikacija stiže u SRBIJU- Soroš i Gejts umešani u Ukrajinu

Nedavni skok koji je doveo potrošačke cene na njihov trenutni maksimum u poslednjih 40 godina bio je vođen rastućim računima za energiju. Maksimalna cena energije za tipičnu britansku porodicu porasla je za 693 funte (oko 860 dolara) u aprilu, što je povećanje od 54%.

Prema analizi Resolution Foundation, britanskog trusta mozgova fokusiranog na poboljšanje životnog standarda za ljude sa niskim do srednjim prihodima, inflacija je 10,2%.

“ Inflatorni pritisci će verovatno nastaviti da rastu tokom godine jer efekti viših cena energije nastavljaju da se probijaju kroz preduzeća i džepove potrošača” , upozorio je u sredu Jack Leslie, viši ekonomista u organizaciji.

” Jedno je sigurno – vlada mora pružiti dalju ciljanu podršku onim porodicama s nižim prihodima na oštrom kraju ove krize “, dodao je on.

S njim se slaže više od tri od četiri Britanca. Gore spomenuto istraživanje Ipsos-a u Velikoj Britaniji pokazalo je da se 76% ispitanika slaže da vlada ne pruža dovoljnu podršku porodicama oštećenim rastućim troškovima.

Inflaciju u Velikoj Britaniji podstakla je pandemija Covida, tekući sukob u Ukrajini i sankcije Rusiji bez presedana. Čini se da su te mere imale negativan učinak na neke od zemalja koje su uvele embargo, što je rezultiralo vrtoglavim porastom cena hrane, energije i drugih potrošačkih dobara.

NultaTačka/TheGuardian