Sve vesti Svet

Britanija i njene robovlasničke avanture u 21. veku! Proizvođač čokolade oprtužen za iskorišćavanje dece u Africi

Britanija i njene robovlasničke avanture u 21. veku! Proizvođač čokolade oprtužen za iskorišćavanje dece u Africi

Mondelez International, vlasnik popularnog britanskog proizvođača konditorskih proizvoda Cadbury, optužen je za iskorišćavanje dece u  radu u Gani nakon što su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako radnici od samo 10 godina mačetama seku mahune kakaa.

Snimak se pojavio u nedavnom dokumentarcu ‘Dispatches’ za Kanal 4 u Velikoj Britaniji, u kojem je dvoje dece na farmi, koja navodno pripada Mondelezu, snimljeno kako pleve plantažu, koristeći oštre noževe za otvaranje mahune kakaa i zamahuju štapićima sa oštricama da bi sakupile mahune sa drveća. Čini se da niko od dece nema nikakvu zaštitnu opremu, a jedna devojčica je izjavila da je jednom prilikom mačetom sebi otvorila stopalo.

Druga devojčica je rekla da su je naterali da radi na plantaži, tvrdeći da je imala utisak da će otići na farmu svog strica kako bi pomogla u brizi o deci, ali je umesto toga bila primorana da radi po ceo dan na farmi i da joj nije dozvoljeno da ide u školu. Dodala je da nikada nije govorila o tome jer se “previše plaši”.

Organizacija koja se bori protiv iskorišćavanje dece u radu tvrdi da farmeri u Gani dobijaju manje od 2 funte (2,62 dolara) dnevno i stoga jednostavno ne mogu da priuštiti plaćanje starijih radnika. Ayn Riggs, osnivačica Slave Free Chocolate, rekla je za Gardijan: „Užasno je videti ovu decu kako koriste ove dugačke mačete, koje su ponekad upola njihove visine. Kompanije ćokolade obećale su da će sa ovim stati još pre 20 godina. Znali su da profitiraju od dečjeg rada i nisu ispunili obećanja.”

Mondelez, koji vodi program održivosti pod nazivom Cocoa Life, izjavio je da je veoma zabrinut zbog izveštaja o iskorišćavanju dece u radu na jednoj od njihovih farmi, proglašavajući da “nikakva količina dečjeg rada u lancu snabdevanja kakaom ne bi trebala biti prihvatljiva”, obećavajući da će dalje istražiti ovo pitanje.

Portparol Mondelez Internationala rekao je: „Duboko smo zabrinuti zbog incidenata dokumentovanih u programu Dispečeri. Izričito zabranjujemo dečji rad u našim operacijama i neumorno radimo na tome da zauzmemo stav protiv toga, ulažući značajne napore kroz naš program Cocoa Life da poboljšamo zaštitu dece u zajednicama u kojima nabavljamo kakao.”

Optužbe dolaze uoči najprometnijeg doba godine u konditorskoj industriji, jer se svake godine u Velikoj Britaniji, gde je Cadbury i dalje jedna od najpoznatijih britanskih kompanija za proizvodnju čokolade, potroši više od 300 miliona funti (393,6 miliona dolara) na čokoladna uskršnja jaja i ostale slatkiše.

NultaTačka/RT