Britanija na pragu da uvede veštačko meso u kantine univerziteta
Više od 650 akademika pozvalo je britanske univerzitete da se posvete 100% biljnoj hrani za borbu protiv klimatske krize, rekavši da su te institucije „vekovima bacale svetla intelektualnog, moralnog i naučnog napretka“.
Otvoreno pismo, koje je organizovala kampanja univerziteta, koju predvode studenti, uporedilo je prelazak na hranu bez mesa sa prodajom fosilnih goriva na koju se već obavezao 101 britanski univerzitet.
Smanjenje potrošnje mesa u bogatim zemljama je od vitalnog značaja za rešavanje navodne klimatske krize, a naučnici kažu da je to jedini i najvažniji način da ljudi smanje svoj uticaj na planetu.
U pismu, poslatom prorektorima univerziteta u Velikoj Britaniji, menadžerima ugostiteljskih objekata i predsednicima studentskih sindikata, stoji: „Mi smo akutno svesni – kao što i vi morate biti – klimatske i ekološke krize; ne samo ovo, već smo takođe svesni da su stočarstvo i ribolov vodeći pokretači njih“.
„Većina univerziteta je proglasila klimatsku vanrednu situaciju, a mnogi su preduzeli korake kao što je ukidanje fosilnih goriva. Studenti zaslužuju da znaju da njihovi univerziteti aktivno rade na stvaranju budućnosti u kojoj će diplomirati”.
„Nije vegan? To je u redu”, navodi se u pismu. „Ne tražimo individualne promene u ishrani. Studenti i osoblje i dalje mogu doneti hranu koju žele u kampus. Ono što tražimo je institucionalno oslobađanje [od mesa i mlečnih proizvoda].“
Poslednji bastion slobode govora se gasi: Cenzura interneta bez presedana https://t.co/qAkSdha3NA
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) September 4, 2023
Istaknuti akademici zaštite životne sredine i zdravlja koji su potpisali pismo uključuju profesore Frenka Kelija, Sajmona Luisa i Krisa Replija. Više od 200 drugih ljudi takođe je potpisalo pismo, uključujući emitera i aktivistu Krisa Pakema i poslanika stranke Zelenih Kerolajn Lukas.
Dr Helen Čerski, okeanograf na Univerzitetskom koledžu u Londonu i televizijska voditeljka koja je potpisala pismo, rekla je: „Univerziteti treba da vide sebe kao mikrokosmos društva, gde duh istraživanja podstiče ljude da isprobavaju nove stvari, testiraju bolje opcije i procenjuju posledice“.
„Kad god sam nedavno organizovao univerzitetski događaj, izabrao sam biljnu ili vegetarijansku hranu, a da to nisam pominjao, i uvek sam imao samo komplimente u vezi sa hranom, a nikad pritužbe na ono čega nema. Nije ni približno tako strašno kao što mnogi ljudi misle“.
Drugi potpisnik, olimpijski kanuista Etjen Stot, rekao je: „Potreba da univerziteti deluju na sopstvenim klimatskim istraživanjima ne može biti hitnija. Podrška akademika iz preko 90 institucija je neverovatno moćna i pozivam univerzitete da poslušaju njihove pozive na promene”.
Tom Bredšo, zamenik predsednika Nacionalne unije farmera, rekao je: „U redu je da univerziteti razmotre kako mogu da odigraju svoju ulogu u izazovu klimatskih promena, ali zabranjujući svu govedinu i jagnjetinu, bez obzira na to gde i kako se proizvode, je previše pojednostavljen pristup. Umesto toga, univerziteti bi trebalo da razmotre svoje izvore“.
„Britanska govedina i jagnjetina su među najodrživijim na svetu“, rekao je on. „Naše emisije iz govedine su manje od polovine globalnog proseka i naši farmeri rade na tome da do 2040. dostignu neto nulu“.
Kampanja Univerziteti na bazi biljaka aktivna je na više od 50 univerziteta. Do danas su studentski sindikati u Birmingemu, Univerzitetskom koledžu u Londonu, Stirlingu i univerzitetima Queen Mary glasali za postepeno uvođenje 100% menija na bazi biljaka.
Slično glasanje je takođe prošlo na univerzitetima Kembridž, Kent i London Metropoliten. Glasovi na univerzitetima u Edinburgu i Vorviku nisu prošli. Univerzitet u Kembridžu uklonio je govedinu i jagnjetinu sa jelovnika svojih 14 ugostiteljskih objekata 2016. godine, „dramatično smanjivši emisije ugljenika koje se odnose na hranu“.
Kris Pakam je rekao: „Studenski aktivisti sa univerziteta gde se koristi biljna hrana prave neverovatne promene u svojim institucijama i jedino je ispravno videti stotine akademika koji se pridružuju da ih podrže“.
2020. godine, moćna koalicija zdravstvenih profesija u Velikoj Britaniji rekla je da se klimatska kriza ne može rešiti bez akcije za smanjenje potrošnje hrane sa visokim emisijama, kao što je crveno meso, i da je održiva ishrana zdravija.
Ugostitelji iz javnog sektora koji poslužuju milijarde obroka godišnje u školama, univerzitetima, bolnicama i staračkim domovima takođe su se obavezali da će 2020. smanjiti količinu mesa koju poslužuju za 20%. 2021. godine, nacionalna strategija za hranu koju je naručila vlada preporučila je smanjenje potrošnje mesa za skoro trećinu.