Sve vesti Svet

BRITANSKI “KRALJ PILETINE” UPOZORAVA: ERA JEFTINE HRANE JE ZAVRŠENA

Neko je bar iskren kada je u pitanju rast cena hrane:

“Hrana je previše jeftina”, rekao je Ranjit Boparan, koji je u Velikoj Britaniji poznat kao “Kralj Piletine”, preneo je Reuters

“Relativno gledano, piletinu je danas jeftinije kupiti nego pre 20 godina. Od sada gledate u drugi svet gde je kupac plaća više “, rekao je Boparan, koji proizvodi 33% svih proizvoda od živine u zemlji.

“Dani kada ste mogli hraniti četveročlanu porodicu sa STG3(klasa robe) piletinom(oko 550 RSD- oko 5.50 USD) se bliže kraju”, rekao je on dodajući da dvostruka kriza Brexita i COVID-a guraju cene usred zakrčenih lanaca nabavke u petoj u svetu ekonomiji. Nedostatak kamiondžija do mesara i radnika po magacnima/skladištima pogoršao je pritisak u lancu snabdevanja. Energetska kriza i pad električne energije poremetili su lanac nabavke hranom i dodali dodatne inflacijske pritiske.

Objasnio je kako bi nedostatak radne snage povećao inflaciju plata što bi ga nateralo da dodatno automatizuje posao:

“Manje radne snage znači manji izbor, osnovne domete, prazne police i inflaciju plata, a to se neće promeniti”, rekao je on.

“Trenutno moram biti iskren u pogledu toga šta to znači za potrošača jer bi inflacija mogla udvostručiti cene proizvoda.”

Milionima Britanaca mogla bi se približiti zima nezadovoljstva jer cene hrane rastu kao i energije koje koče oporavak zemlje.

Nulta Tačka/ZeroHedge

O uredniku

Elena Čakar