Sve vesti Svet

Britanski plaćenik uhapšen na području DNR-a preminuo u pritvoru

Britanski plaćenik uhapšen na području DNR-a preminuo u pritvoru

Britanac koji je bio uhapšen i optužen da je plaćenik, umro je u pritvoru, saopštio je u petak zvaničnik Donjecke Narodne Republike (DNR).

Smrt Pola Urija (45), britanac koji je bio uhapšen na području DNR-a, potvrdila je britanska dobrotvorna organizacija koja ga je opisala kao humanitarnog radnika i poricala da je imao vojno iskustvo.

Uri je uhvaćen na jugoistoku Ukrajine krajem aprila dok je kako zapadne agencije prenose pokušavao da pomogne ženi koja je dobila dozvolu da otputuje u Britaniju, saopštila je Presidium Network, dobrotvorna organizacija koja ga je savetovala o bezbednosti.

Zaustavljen je na kontrolnom punktu, priveden i optužen za „najamničku aktivnost“ od strane separatista u DNR.

Mreža Presidium je saopštila da je britansko ministarstvo inostranih poslova obavestilo Urijevu porodicu o njegovoj smrti.

Upitan za Urija, portparol premijera Borisa Džonsona je rekao:

Ovo su očigledno alarmantni izveštaji i naše misli su sa njegovom porodicom i prijateljima.

Darija Morozova, koja ima titulu ombudsmana za ljudska prava u DNR, rekla je na društvenim mrežama da je Urej bolovao od dijabetesa i respiratornih, bubrežnih i kardiovaskularnih problema.

S naše strane, uprkos težini navodnog zločina, Polu Urija je pružena odgovarajuća medicinska pomoć. Međutim, s obzirom na dijagnoze i stres, preminuo je 10. jula – rekla je ona.

Urej i još jedan Britanac, Dilan Hejli, pritvoreni su na kontrolnom punktu koji kontrolišu snage DNR-a krajem aprila.

Suosnivač Mreže Presidium, koji je bio u kontaktu sa Urijem pre nego što je pritvoren, rekao je da Urej ima dijabetes koji je trebalo da se leči injekcijama insulina.

Bez insulina i odgovarajuće nege, njegov život bi ionako bio u opasnosti – rekao je Dominik Birn.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova i Crveni krst mogli su da izvrše daljinske provere dobrobiti Urija telefonom dok je bio zatvoren, ali niko osim zarobljenika nije bio u fizičkom kontaktu sa njim od kraja aprila, rekao je Birn.

Još dvojica Britanaca i jedan Marokanac koji su zarobljeni dok su se borili kao plaćenici na strani Ukrajine osuđeni su na smrt u DNR zbog plaćeničkih aktivnosti.

Dvojica Amerikanaca se takođe nalaze u DNR i još nisu optuženi.

Njihove porodice kažu da se pokušava sa razmenom zarobljenika.

Ureijeva porodica sada poziva DPR da pošalje njegovo telo u Britaniju, rekao je Birn.

Nulta Tačka/Mediji