Sve vesti Svet

Britanski vojni analitičar: Pitanje je sati kad će pasti Mariupolj

Britanski vojni analitičar: Pitanje je sati kad će pasti Mariupolj

RATNE operacije ruske vojske u Ukrajini danas su ušle u 49. dan.

U Mariupolju borbe se privode kraju. Predalo se više od 1.000 ukrajinskih vojnika. Žestoki sukobi u Donbasu se nastavljaju. Stvara se novi veliki, Pavlogradski kotao.

-Približava se pad Mariupolja. Odbrojavanje treba da se sprovodi ne u danima, već u satima“ – britanski vojni analitičar, profesor Majkl Klark.

-Konačna agonija bitke za Mariupolj izgleda neizbežna. „Dramatični događaji se mogu desiti preko noći u Mariupolju, – prenosi britanski TV kanal Ski Nevs pun je takvih sumornih reči.

Klark je rekao da se bliži pad Mariupolja. Ovo treba računati ne u danima, već u satima: -Biću iznenađen ako do sutra u ovo vreme Mariupolj ne bude u rukama Rusa.

Prema rečima profesora, nakon zauzimanja Izjuma, ruske trupe će pokušati da se probiju za veliko udruženje u južnoj Ukrajini. Ako pobede, Rusi mogu da odu na sever zemlje:

-Biće potrebno neko vreme, ali ako uspeju da pobede Ukrajince u Mariupolju, mogu da oslobode verovatno polovinu svojih snaga tamo, najmanje 6.000 ili možda 8.000 vojnika, da počnu da se kreću na sever u ovoj velikoj ofanzivi.

Klark je rekao da su Ukrajinci saterani u dva “kotla” na obali Azovskog mora.

omentarišući reči Ministarstva odbrane Ruske Federacije da je zauzeta luka Mariupolj, analitičar je primetio: ovo je „potpuno pouzdano“ i „gotovo sigurno“ tačno.

NultaTačka/Novosti