Srbija Sve vesti

Brnabićkin NALED najavljuje ePacijente i eBolovanje- Pratiće genetske predispozicije naroda

Brnabićkin NALED najavljuje ePacijente i eBolovanje- Pratiće genetske predispozicije naroda

Država će razvojem više od 20 novih elektronskih servisa pokušati da oko dva miliona građana Srbije do kraja 2023. uvede u bazu ePacijenti, koja će im omogućiti da do usluga domova zdravlja i bolnica dolaze elektronskim putem, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako je navedeno, očekuje se da sledeće godine građani zakažu do 50 miliona usluga putem portala eZdravlje i mobilne aplikacije i tako brže dođu do željenog pregleda.

Akcionim planom za 2022-2023, koji je na prošloj sednici usvojila Vlada Srbije, planirano je i uspostavljanje elektronskog zdravstvenog kartona do kraja godine, a već od naredne, zahvaljujući sistemu eBolovanje, pacijenti neće morati da odlaze po doznake kod izabranog lekara, jer će se ceo proces odvijati onlajn.

Uvid u jedinstveni eKarton, upisane dijagnoze i propisane lekove, imaće pacijent i lekari iz različitih ustanova, državnih i privatnih, a na jednom mestu biće objedinjena cela istorija lečenja, što će pomoći efikasnijoj razmeni podataka između doktora opšte prakse i lekara specijalista.

Šefica Jedinice za zdravstvo u NALED-u Jelena Radnović Vukčević rekla je da je cilj da do kraja godine unapređeni IZIS koristi do 30 odsto bolnica, a da se tokom 2023. uključe i preostale zdravstvene ustanove.

“Jedan od prvih koraka ka uvođenju eKartona i potpune digitalizacije biće postavljanje nove modernije IZIS platforme, a kako bi sistem potpuno funkcionisao, neophodno je njegovo uvezivanje i sa privatnim i vojnim zdravstvenim ustanovama, koje dosad nisu bile deo ovog sistema”, rekla je ona.

Među 18 mera akcionog plana za sprovođenje Programa digitalizacije zdravstvenog sistema, nalazi se i uvođenje eUputa koje će izdavati lekari specijalisti, rešavanje problema termina i uputa bez termina, kao i uvođenje jedinstvenih registara za elektronsko praćenje izdavanja recepata i potrošnje lekova, imunizacije, preležanih bolesti, nalaza i otpusnih lista.

Institucije će, takođe, moći putem uvezanih baza podataka da razmenjuju informacije o rođenim i umrlima osobama, genetskim predispozicijama.

Kako je navedeno, NALED će putem CHISU projekta uz podršku USAID-a pratiti sprovođenje akcionog plana.

MARIO ZNA i ŽELJKO INJAC- Pravoslavno PROROČANSTVO- Tehnokratske ideje su osuđene na PROPAST

Nulta Tačka/Agencije