Sve vesti Svet

BROJ slučajeva majmunskih boginja širom sveta prešao 50.000

BROJ slučajeva majmunskih boginja širom sveta prešao 50.000

Broj slučajeva majmunskih boginja širom sveta zvanično je porastao preko 50.000, saopštila je u sredu Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Međutim, generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus bio je optimističan u pogledu mogućnosti da se epidemija zaustavi „pravim merama“ usmerenim na „zajednice kojima su najpotrebnije“ .

Potvrđujući zvaničan broj slučajeva širom sveta na konferenciji za novinare u sredu, Tedros je rekao da Amerikanci čine „više od polovine“ prijavljenih infekcija majmunskim boginjama. Jedan izuzetak je Kanada, koja vidi „trajni trend pada“ , rekao je on.

Nemačka i Holandija u Evropi vide „jasno usporavanje izbijanja majmunskih boginja“, što dokazuje „efikasnost intervencija javnog zdravlja i angažovanja zajednice“, dodao je Tedros.

Šef SZO je tvrdio da je „pravilnim merama ovo epidemija koja se može zaustaviti“ , pa čak i eliminisati u oblastima koje „nemaju prenos sa životinje na čoveka“. To će zahtevati političku volju i „sprovođenje mera javnog zdravlja u zajednicama kojima su one najpotrebnije“ , dodao je on.

Nove mere, nova agenda a isti igrači- Večeras od 20:30h, Mario Zna UŽIVO otkriva sve zabranjene vesti (VIDEO)

Majmunske boginje su bile endemske u Africi, ali su se u Evropi pojavile ranije ove godine. SZO je to u julu proglasila vanrednim stanjem za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

Virus sličan vodenim boginjama izaziva dugotrajne i bolne plikove i pustule, ali generalno nije fatalan. Španija i Brazil zabeležili su prve smrtne slučajeve od majmunskih boginja van Afrike krajem jula. U Teksasu je u nedelju zabeležena jedna smrt koja se verovatno pripisuje majmunskim boginjama.

Majmunske boginje se prvenstveno prenose telesnim tečnostima i kontaktom koža na kožu, kao i dodirivanjem odeće ili posteljine koju koristi zaražena osoba. Studija u junu objavljena u Nev England Journal of Medicine u junu pokazala je da su 95% potvrđenih slučajeva preneli muškarci koji imaju seks sa muškarcima.

Istraživanje američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti koje je ranije ovog meseca sprovelo među gej muškarcima pokazalo je da je otprilike polovina smanjila broj seksualnih partnera.

NultaTačka