Sve vesti Svet

BUDITE SPREMNI! GEOMAGNETNA OLUJA POGODIĆE ZEMLJU ZA NEKOLIKO SATI

BUDITE SPREMNI! GEOMAGNETNA OLUJA POGODIĆE ZEMLJU ZA NEKOLIKO SATI

Talas plazme koji je izbacilo Sunce stići će do Zemlje uskoro i prouzrokovaće magnetne oluje srednje jačine, što može uticati na telekomunikacionu tehnologiju, a meteoropatama se preporučuje da se spreme na promene pritiska i raspoloženja.

Precizira se da je Sunce izbacilo oblak plazme 30. januara. Solarna baklja je aktivna više od četiri sata i bila je usmerena ka Zemlji, pa se 2. do 3. februara očekuju magnetne oluje srednjeg nivoa, objavljeno je na sajtu Američkog centra za svemirsku prognozu vremena.

Geomagnetna oluja – izazvana izbacivanjem koronalne mase iz naše zvezde – ide ka Zemlji i mogla bi da stigne već u noći 1. februara. Oluja je dobila ocenu intenziteta G2 ili umerena.

Geomagnetne oluje su rangirane od pet – od G1 do najintenzivnije G5 – ali čak i relativno nisko ocenjeno svemirsko vreme može dovesti do određenih opasnosti. Na dnu skale, takve oluje mogu izazvati fluktuacije u električnoj mreži i uticati na rad svemirskih letelica.

Na samom vrhu, oluja G2 može da izazove kolaps električne mreže, kao i da uništi radio-sisteme, satelite i da izazove auroru borealis širom većeg dela Zemlje.

STRUČNJAK ZA POLJOPRIVREDU UPOZORAVA: SLEDI NESTAŠICA HRANE MNOGO GORA NEGO ŠTO MISLIMO

Malo je verovatno da će nadolazeća oluja G2 imati bilo kakve strašne posledice: iako bi mogla dovesti do nekih značajnih fluktuacija u elektroenergetskim sistemima i probleme sa svemirskim letelicama, opasnost će verovatno biti mala, piše Indipendent.

Verovatnije je da će najočiglednija posledica oluje biti aurora borealis, koje se dešava kada se svemirsko vreme sudara sa Zemljinom atmosferom.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA I VEDRAN ZAVIŠIĆ

Nulta Tačka/Sputnik