Sve vesti Svet

BUDUĆNOST RADA OD KUĆE: OBAVEZAN NADZOR KAMERAMA I VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM

“Pozivni centri Big Tech-a koji zahtevaju od zaposlenih da rade od kuće nalažu postavljanje kamera opremljenih veštačkom inteligencijom u njihovim najprivatnijim prostorijama kako bi iz njih istisnuli i poslednji delić snage koji ulažu u posao. To je kao skladište Amazona sa mikro upravljanjem u vašoj spavaćoj sobi”. ⁃ Urednik Tehnokratskih vesti i trendova Patrick Wood

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Radnici pozivnog centra sa sedištem u Kolumbiji koji pružaju usluge spoljnim saradnicima, nekim od najvećih kompanija u zemlji, su pod pritiskom da potpišu ugovor koji omogućava njihovom poslodavcu da instalira kamere u njihove domove kako bi nadgledali radni učinak, otkrila je istraga NBC News.

Šest radnika sa sedištem u Kolumbiji koji rade za Teleperformance, jednu od najvećih svetskih kompanija za pozivne centre, koja među svoje klijente ubraja Apple, Amazon i Uber, izjavilo je da je zabrinuto zbog novog ugovora, koji je prvi put objavljen u martu. Ugovor dozvoljava nadzor AI kamerama u domovima radnika, glasovnu analitiku i skladištenje podataka prikupljenih od članova porodice radnika, uključujući maloletne osobe. Teleperformance zapošljava više od 380.000 radnika širom sveta, uključujući 39.000 radnika u Kolumbiji.

„Ugovor omogućava stalno praćenje onoga što radimo, ali i naše porodice“, rekao je radnik iz Bogote na Apple nalogu, ali nije bio ovlašćen da razgovara sa medijima. „Mislim da je to zaista loše. Ne radimo u kancelariji. Radim u spavaćoj sobi. Ne želim da imam kameru u spavaćoj sobi.”

Radnica je rekla da je potpisala ugovor, u čiju je kopiju NBC News imao uvid, jer se plašila gubitka posla. Rekla je da joj je nadzornik rekao da će biti premeštena sa Apple naloga ako odbije da potpiše dokument. Rekla je da dodatna tehnologija nadzora još nije instalirana.

Zabrinutost radnika, koji su svi govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju sa medijima, ukazuje na trend vezan za pandemiju koji je uznemirio stručnjake za privatnost i rad: mnogo radnika je prešlo na obavljanje svojih dužnosti kod kuće, neke kompanije nastoje da povećaju nivo digitalnog praćenja svog osoblja u nastojanju da ponovo stvore nadzor nad kancelarijom kod kuće.

Latest developments in home CCTV systems - Absolute Security

Ovo pitanje nije izolovano samo kod radnika Teleperformance-a u Kolumbiji. Kompanija na svom veb sajtu navodi da nudi sličan nadzor putem svog proizvoda TP Cloud Campus, softvera koji omogućava zaposlenima da rade na daljinu na više od 19 tržišta. Zvanični promotivni video za Teleperformance za TP Cloud Campus od januara 2021. opisuje kako koristi „AI za praćenje politike čistih stolova i prevara“ među radnicima koji rade od kuće analizirajući video zapise sa kamera. U svom poslednjem izveštaju o zaradi, objavljenom u junu, Teleperformance je rekao da je preselio 240.000 od svojih približno 380.000 zaposlenih na posao od kuće zahvaljujući proizvodu TP Cloud Campus.

Krajem 2020. godine radnici Teleperformance-a u Albaniji, uključujući i one koji rade na Apple-ovom britanskom nalogu, žalili su se povereniku za informacije i zaštitu podataka u zemlji na predlog kompanije da uvede video nadzor u njihove domove. Poverenik je kasnije odlučio da Teleperformance ne može da koristi veb kamere za nadgledanje albanskih radnika u njihovim domovima.

„Nadzor kod kuće je zaista normalizovan u kontekstu pandemije“, rekla je Veena Dubal, profesorka radnog prava na Kalifornijskom univerzitetu u Hastings-u. „Kompanije vide veliku korist u postavljanju softvera za obavljanje svih vrsta praćenja koje bi inače očekivali od njihovih ljudskih menadžera, ali realnost je da je to mnogo nametljivije od nadzora koji vodi šef”.

Portparol Teleperformance Mark Pfeiffer rekao je da kompanija „neprestano traži načine za poboljšanje iskustva Teleperformance Colombia i za naše zaposlene i za naše klijente, uz privatnost i poštovanje kao ključne faktore u svemu što radimo“.

„Posvećeni smo poštenim praksama, jednakosti, inkluziji, različitosti, nediskriminaciji, održivosti rada, etici i transparentnosti“, rekao je Pfeiffer, „i nastavićemo da činimo sve što možemo da održimo ove vrednosti kako za naše timove, tako i za sve naše ključne aktere.”

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

NultaTačka/ActivistPost