Sve vesti Tehnologija

BUDUĆNOST RATOVANJA JE STIGLA! “SCORPIUS” – IZRAEL POČINJE DA CILJA NEPRIJATELJE SA SPECIJALNIM ZRACIMA! (VIDEO)

Elektronska borba na kopnu, moru i u vazduhu postaje sve dominantnija sa razvojem napadačkih oružanih sistema koje nije moguće neutralisati postojećim sistemima odbrane, zbog specifičnosti njihovog rada. Da je Izrael u samom svetskom vrhu kada je u pitanju proizvodnja sofisticirane elektronske vojne opreme i uređaja, u to nema sumnje, a u prilog tome govori i proizvodnja novih sistema Scorpius.

Izrael je predstavio, kako kaže, prvu svetsku familiju sistema za elektronsko ratovanje, sposobnih da otkriju i ometaju više ciljeva u isto vreme uz upotrebu specijalnih zraka.

Njegovi potpuno novi sistemi Scorpius opremljeni su za borbu protiv dronova, brodova, radarskih instalacija i drugih vazdušnih, zemaljskih i pomorskih pretnji, saopštio je u četvrtak državni odbrambeni izvođač Israel Aerospace Industries (IAI).

Jedinice ne rade tako što ispaljuju projektile ili metke, već šaljući usko fokusirane zrake koji ometaju različite neprijateljske sisteme, uključujući radare, senzore, navigacionu opremu i komunikaciju podataka.

Zasnovani na najnovijim tehnologijama elektronskog skeniranja, Scorpius sistemi mogu da pokriju ogromna područja i ometaju više ciljeva u isto vreme – čak i ako se nalaze na različitim udaljenostima jedan od drugog, saopštila je kompanija.

„Zaštitna upotreba elektromagnetnog domena za naše snage, uz negiranje njegove upotrebe od strane neprijatelja, postala je kritična za Izrael“ jer je ovo polje apsolutno ključno za uspeh u savremenom ratu, rekao je Adi Dulberg, šef obaveštajnog odeljenja IAI .

„Nova tehnologija, koju su razvili talentovani inženjeri IAI-a, prednjači na skali elektronskog ratovanja, obezbeđujući prve u svetu mogućnosti proboja“ za zemlju, dodao je on.

Dostupne su četiri verzije sistema Scorpius, sa njegovom zemaljskom varijantom – koja može biti i stacionarna i bazirana na vozilu – namenjena za otkrivanje i ometanje pretnji na zemlji i u vazduhu. Pomorska verzija ima za cilj stvaranje svojevrsne elektronske zaštitne kupole iznad plovila na kome je zasnovana, dok vazdušni sistem daje ratnom avionu opciju da ometa elektromagnetne operacije neprijatelja kako na kopnu tako i u vazduhu. Tu je i Scorpius-T, koji se koristi za obuku i upoznavanje pilota sa hardverom.

Najava novih sistema za elektronsko ratovanje dolazi nedelju dana nakon što je izraelska vojska lansirala masivni balon na severu zemlje. Za letelicu „Skaj rosa“, kojoj je IAI takođe pomogao da se razvije, kaže se da pojačava protivvazdušnu odbranu na zemlji kroz svoj radar, sposoban da detektuje nadolazeće rakete dugog dometa, krstareće rakete i dronove.

Izrael je poslednjih godina mnogo ulagao u tehnologiju protivvazdušne odbrane i radara zbog zabrinutosti usled širenja iranskih bespilotnih letelica i projektila u regionu Bliskog istoka, kao i pretnje koju predstavljaju improvizovane rakete i zapaljivi baloni lansirani na jevrejsku državu iz Gaze, od strane palestinske oružane grupe Hamas.

NultaTačka/NYTimes