Sve vesti Svet

Bugari i Poljaci nisu jedini koji ostaju bez gasa! Rusi zavrću slavinu Hrvatima, Dancima, Holanđanima i Francuzima?

Bugari i Poljaci nisu jedini koji ostaju bez gasa! Rusi zavrću slavinu Hrvatima, Dancima, Holanđanima i Francuzima?

Bugari i Poljaci čini se da nisu jedini koji su ostali ili koji će uskoro ostati bez ruskog gasa.

Sledeća kompanija koja će biti isključena iz snabdevanja biće danski Orsted, koji kupuje do 2 milijarde kubnih metara gasa godišnje kroz Severni tok , predviđa Aleksej Grivač, zamenik generalnog direktora Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, prenosi Izvestija.

Šef Centra za razvoj energetike Kiril Melnikov smatra da će posle Danske, još nekoliko država odbitti plaćanje rubljama, a samim tim i ostati bez snabdevanja.

— U našem poslednjem mesečnom izveštaju pretpostavili smo da će Litvanija, Holandija, Hrvatska, a takođe, sa velikom verovatnoćom, i Francuska odbiti da plaćaju u rubljama, rekao je Melnikov.

On smatra da će Mađarska i Austrija nastaviti da plaćaju.

– Sa političke tačke gledišta, ključna pozicija je Nemačka, koja još nije određena, prema našoj proceni, za to ima nekoliko dana. Po obimu kupovine je značajna i Italija, koja se pripremala za odbijanje ruskog gasa, ali je istovremeno zauzela neutralan stav o prelasku na plaćanje u rubljama. Ako nemačke kompanije nastave da plaćaju, Gasprom može da izgubi do 20 odsto obima, ali cena će rasti na isti način, smatra Kiril Melnikov.

NultaTačka