Sve vesti Svet

Bugarska opoziciona partija: Vlada laže o jeftinijem američkom gasu, nesposobna je, treba da podnese ostavku

Bugarska opoziciona partija: Vlada laže o jeftinijem američkom gasu, nesposobna je, treba da podnese ostavku

Bugarska opoziciona partija „Preporod“ optužila je vladajuću koaliciju da laže i da je nesposobna da se suprotstavi spoljnim pritiscima na temu ključnih pitanja, izjavio je lider te partije Kostadin Kostadinov i nazvao Vladu nacionalnim izdajnikom i zatražio njenu ostavku.

Među ključnim pitanjima je naveo uvođenje evra u upotrebu, isporuke ruskog gasa i pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji.

Prema njegovim rečima, ministar finansija Asen Vasiljev planira da uskoro stavi na glasanje plan uvođenja evra, koji bi trebao da bude pušten u opticaj u Bugarskoj od 2024. godine i predlog da se nekoliko miliona plati kompaniji koja će „propagirati tezu da će prihvatanjem evra Bugari postati bogatiji, iako nema zemlje koja je postala bogatija prihvatanjem evra“.

Kostadinov je kritikovao i poslednju izjavu Vlade o sporazumima povodom isporuka američkog prirodnog tečnog gasa. Početkom maja je bugarski premijer Kiril Petkov izjavio da će isporuke za jun biti jeftinije od isporuka ruskog gasa.

„Dok Vlada, predvođena koalicijom od četiri parlamentarne partije (‘Nastavićemo sa promenama’, ‘Postoji takav narod’, ‘Demokratska Bugarska’ i ‘Bugarska socijalistička partija’) laže da ćemo dobiti jeftiniji američki tečni prirodni gas, većina evropskih zemalja sada će izvršiti restrukturizaciju svoje ekonomije i pristati da plaćaju gas pod novim uslovima Rusije”, izjavio je na zasedanju parlamenta lider partije.

Prema mišljenju Kostadinova, Vlada laže stanovnike na temu nove šeme za plaćanje koja, navodno, zahteva plaćanje u rubljama. Uslov je zapravo da se plaćanje izvrši u ruskoj banci.

Podsetimo, krajem januara je „Gasprom” prestao da isporučuje gas Bugarskoj jer nije bila spremna da plaća po novoj šemi. Bugarski premijer je nove uslove nazvao ruskom ucenom, jer konverzija u rublje više ne zavisi od Bugarske i to može da krije potencijalne rizike za zemlju. On je napomenuo da je zemlja bila spremna za isključenje gasa i da ima alternativu.

Vlada je početkom maja najavila da je potpisala ugovor sa američkom kompanijom za snabdevanje tečnog prirodnog gasa u junu, a osim toga, zemlja će dobiti i azerbejdžanski gas. Ministarka ekonomije Bugarske Kornelija Ninova insistira na tome da „Gasprom” nastavi sa isporukama.

Nakon što je postalo poznato da su Nemačka i Italija otvorile račune u rubljama, pojavila se vest da bi Bugarska mogla da se vrati saradnji sa „Gaspromom”, ako to ne bi bilo u suprotnosti sankcijama Evropske komisije.

MARIO ZNA i BRANIMIR NESTOROVIĆ- Sve će se UBRZO PROMENITI- Budite spremni na KRAH DUBOKE DRŽAVE

Nulta Tačka/Sputnik