Sve vesti Svet

Bugarski evroposlanik poznat po nacističkom pozdravu tvrdi da je Srbija faktor destabilizacije: NAMEĆU SRPSKI SVET

Bugarski evroposlanik poznat po nacističkom pozdravu tvrdi da je Srbija faktor destabilizacije: NAMEĆU SRPSKI SVET

Bugarski evroposlanik Angel Džambaski izjavio je da Srbiji nije mesto u Evropskoj uniji, istakavši da je zemlja „destabilizujući faktor“ na Balkanu.

„Njihov uticaj preko bivših jugoslovenskih obaveštajnih službi, njihovih agenata i mreža, ima za cilj da omete razvoj regiona i nametne ideju ‘srpskog sveta’ po ugledu na njihove ruske pokrovitelje“, napisao je Džambaski na Fejsbuku.

Po njegovim rečima, Jugoslavija je kršila prava nacionalnih manjina, a u izveštaju Evropskog parlamenta Srbiju pozivaju da deklasifikuje arhive jugoslovenske Kontraobaveštajne službe (KOS) i Uprave državne bezbednosti (UDBA) kako bi se otkrila „istorijska istina o učešću tih obaveštajnih službi u maltretiranju i zverstvima nad Bugarima, Bošnjacima, Hrvatima i Slovencima“.

Džambaski smatra da Srbija i dalje zatvara oči na položaj Bugara koji žive u Bosilegradu. On je podsetio na incident sa novinarima Bugarske nacionalne televizije koji su napadnuti u tom mestu.

Prema rečima evroposlanika, incident je izazvao nevoljnu reakciju Srbije, jer tamo žive Bugari.

„Zato ću nastaviti da branim stav da EU ne može da toleriše Vučića i stalne srpske provokacije na Zapadnom Balkanu“, zaključio je političar.

Sredinom juna u Bosilegrad su doputovali novinari Bugarske nacionalne televizije kako bi snimili reportažu o industrijskom zagađenju vode otrovnim supstancama. U tome su ih sprečili radnici rudnika „Bosil metal“ koji su gađali novinare kamenjem.

Nulta Tačka/Sputnik