Sve vesti Svet Tehnologija

BURGER BOTOVI – McDONALD’S ZAMENIO LJUDSKE RADNIKE SA VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM SLIČNOM SIRI AI

Pisao Elena Vuk

Sledeći put kada naiđete na McDonald's drive-thru, možda ćete se zateći kako se naginjete kroz prozor da kažete svoju porudžbinu robotu, a ne malom tinejdžeru.

Div brze hrane testirao je sistem za prepoznavanje glasa sličan SIRI na deset lokacija u Čikagu, otkrio je izvršni direktor Chris Kempczinski tokom konferencije za investitore u Junu mesecu, kojoj su prisustvovale Nation's Restaurant News. Sistem može da obradi oko 80 % narudžbine koje mu stignu i ispuni ih sa oko 85 % tačnosti.

Verovatno uznemirujuće za kupce koji samo žele da se odvezu sa svojim hamburgerom ali Kempczinski kaže da bi se nacionalno uvođenje moglo dogoditi za pet godina.

Postavlja neka zanimljiva pitanja o ulozi koju će tehnologija AI imati u različitim industrijama i, što je još važnije, naizgled beskrajna rasprava o tome da li će povećanje minimalne plate za život motivisati izvršne direktore da ljude zamene mašinama ili bi to učinili pa da se ipak smanje troškovi.

Deo izazova u automatizaciji vožnje, rekao je Kempczinski, jeste to što su ljudski radnici bili previše nestrpljivi da pomognu dok nadgledaju tehnologiju koja bi ih jednog dana mogla zameniti, sprečavajući je da prikupi podatke iz stvarnog sveta koji su ključni za dalje poboljšanje sistem.

„Nismo dobivali dovoljno naloga da bismo mogli da ih obradimo tehnologijom prepoznavanja glasa“, rekao je Kempczinski na poziv prema NRN-u, „jer je čim je došlo do pitanja ili kočenja zaposleni ljudi su imala tendenciju da su samo želeli da pomognu. I trebalo je malo vremena da se zaista nauči verovati tehnologiji. ”

„Morali smo da prođemo malu obuku„ samo držite ruke dalje od volana, pustite računar da radi svoj posao “, dodao je on.

Čini se da Kempczinski za sada misli da bi automatizacija stvarnog procesa pripreme hrane bio dugoročniji cilj, pa se radnici McDonald's-a možda još uvek neće primorati da ostanu bez posla. Ali kako automatizacija restorana postaje sve uobičajna, odgovaranje na pitanje koliko kompanija ima odgovornost da nastavi zapošljavati ljude koje bi tehnički mogle zameniti mašine postaće sve važnije i strašnije.

Nulta Tačka/Futurism