Sve vesti Svet

Čak 400.000 hakera udružilo se kako bi udarili na ruske vojne, bankarske i komunikacione mreže

Čak 400.000 hakera udružilo se kako bi udarili na ruske vojne, bankarske i komunikacione mreže
Pisao Elena Vuk

Navodno postoji više od 400.000 „hakera dobrovoljaca“ koji pomažu Ukrajini u borbi protiv sajber rata protiv Rusije.

Viktor Žora, zamenik šefa ukrajinske službe za zaštitu informacija, rekao je za Blumberg prošle nedelje da Ukrajina pruža „sajber otpor“ sA kojom će pokušati da oslabi Rusiju.

Žora je rekao:

Naši prijatelji, Ukrajinci širom sveta, (su) ujedinjeni da brane našu zemlju u sajber prostoru. (Ukrajina radi na tome da učini) sve što je moguće da zaštiti našu zemlju u sajber-prostoru, naše mreže i da učini da se agresor oseća neprijatno zbog svojih postupaka.

Takođe je rekao da dobrovoljci pomažu Ukrajini sa nabavkom potrebnih obaveštajnih podataka kako bi uzvratila ruskim vojnim sistemima.

Blumberg je primetio da je Telegram kanal pod nazivom „IT armija“, koji podržava Ukrajinu, privukao više od 283.000 ljudi.

Nulta Tačka Otkriva! Kako mobilni telefoni i drugi Wi-Fi izvori zračenja utiču na mozak (VIDEO)

Pored vojnih ciljeva, Telegram je korišćen za „koordinaciju napada na ruske banke i telekomunikacione kompanije“, izvestio je Blumberg.

Po mom mišljenju, pokazali smo da Ukrajina ima dovoljno kapaciteta da se odupre sajber agresiji –  rekao je Žora.

Moskva, u međuvremenu, tvrdi da ne čini nikakva dela sajber rata protiv Ukrajine.

Žora je zaključio: „Ne pozdravljamo bilo kakvu nelegalnu aktivnost u sajber prostoru, smatramo da svaka strana treba da odgovara za svoje postupke. Ali svetski poredak se promenio 24. februara. Imamo vanredno stanje ovde u Ukrajini. I mislim da pozivanje na moralne principe ne funkcioniše jer naš neprijatelj nema principe.”

Nulta Tačka/ZeroHedge