Sve vesti Svet

ČAK I MEJNSTRIM MEDIJI PRIZNALI OMIKRON BIO REGISTROVAN U EVROPI PRE JUŽNE AFRIKE

Kada su južnoafrički zvaničnici oglasili alarm za novu varijantu Omikron prošlog četvrtka, akcije širom sveta su pale i 70 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, uvelo je zabranu putovanja i ograničenja za zemlje južne Afrike.

Veoma brzi odgovor usledio je nakon vesti da varijanta ima neobično veliki broj mutacija, za koje su se naučnici plašili da bi je mogle učiniti prenosivijom i dovesti do izbegavanja imuniteta.

Još uvek se mnogo toga ne zna o Omikronu, uključujući njegovo poreklo, ozbiljnost i prenosivost. Istraživači se takođe utrkuju da otkriju da li bi mogao da zameni postojeće varijante i postane dominantan, kao što je Delta.

Ovo dolazi nakon što su izveštaji iz Južne Afrike sugerisali da je većina slučajeva Omicron varijante do sada bila blaga. Ali ti slučajevi u Južnoj Africi su ionako bili „uglavnom među mladim ljudima. Dakle, rekao bih da jednostavno ne znamo [da li nova varijanta izaziva ozbiljniju bolest od prethodnih sojeva]“, rekao je dr Frensis Kolins, direktor Nacionalne Instituta za zdravlje, za CNN u nedelju.

Naučnici kažu da će biti potrebne nedelje da se otkrije koliko je opasna nova varijanta. Ali znamo da je Omicron pronađen u Evropi, sa slučajevima prenošenja u zajednici identifikovanim u ranijim uzorcima Covid-19 pre nego što su zabrane putovanja stupile na snagu.

Holandski zdravstveni zvaničnici rekli su u utorak da je Omicron bio prisutan u Holandiji nedelju dana pre nego što su stigla dva leta iz Južne Afrike sa virusom. Smatra se da je najmanje jedan od slučajeva dobio infekciju u Holandiji, rekla je virusolog RIVM-a Šantal Rejsken nacionalnoj televiziji NOS.

Devet slučajeva Omikrona je povezano sa privatnim događajem 20. novembra u Škotskoj, nekoliko dana pre nego što je Južna Afrika objavila postojanje varijante. Premijerka Nikola Sterdžon rekla je u utorak u škotskom parlamentu da niko od tih osoba nije imao nedavnu istoriju putovanja ili poznate veze sa drugima koji su putovali iz južne Afrike.

Ovi slučajevi su naveli neke da dovode u pitanje potrebu za kaskadnim ograničenjima putovanja, što je izazvalo talas negodovanja na afričkom kontinentu. Mnogi vide zabrane kao još jedan primer Afrikanaca koji snose teret ishitrenog kreiranja politike pandemije, u kojoj su bogate zemlje gomilale doze vakcine i resurse na štetu siromašnijih nacija.

„Odličan naučni rad treba pohvaliti, a ne kažnjavati“, saopštilo je u subotu Ministarstvo spoljnih poslova Južne Afrike, dodajući da su ograničenja „slična kažnjavanju Južne Afrike zbog njenog naprednog genomskog sekvenciranja i sposobnosti bržeg otkrivanja novih varijanti“.

„Uvođenje zabrana putovanja koje ciljaju Afriku napada globalnu solidarnost“, rekao je sutradan regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Afriku Matšidiso Moeti. „Kovid-19 konstantno iskorišćava naše podele. Izvući ćemo više od virusa samo ako radimo zajedno na rešenjima.“

Nulta Tačka/CNN