Sve vesti Svet

ČAK SE I ROJTERS ČIJI JE OSNIVAČ U UPRAVNOM ODBORU FAJZERA ČUDI! EVO ZAŠTO FDA TRAŽI 55 GODINA DA OBJAVI DOKUMENTA O “SIGURNOSTI” FAJZERA!

Limitiran broj zaposlenih za pregled dokumenata stvarni je uzrok njihove nedostupnosti za tužilaštvo, tvrdi FDA (agencija za hranu i lekove). Međutim, ne misle svi isto, neki su se poprilično uznemirili na prvu objavljenu seriju dokumenata, koja je trebala da učvrsti Pfizer u pogledu bezbednosti.

Prošle nedelje advokat Aaron Siri iz Injecting Freedoma izvestio je da će agenciji za hranu i lekove (FDA), trebati 55 godina, ili do 2076. godine, da otkrije sve podatke i informacije na koje se oslanjala pre nego što je odobrila Pfizerovu vakcinu protiv Covid-19.

Nakon njegovog objavljivanja, očekivali smo da će ga uobičajena konstelacija sukobljenih neerdowell ‘fact checkera’ da obore – ili barem, da izokrenu ono što se dešava.

Na naše iznenađenje, to nije bio slučaj. U stvari, Rojters – čiji osnivač i bivši izvršni direktor sedi u upravnom odboru kompanije Pfizer, ispitao je stvar i očigledno bio šokiran:

Evo kako to objašnjavaju:

Zakon o FOIA-i iz 1967. zahteva od saveznih agencija da odgovore na zahteve za informacijama u roku od 20 radnih dana.

Međutim, vreme koje je potrebno da se dokumenti zaista dobiju „razlikovaće se u zavisnosti od složenosti zahteva i eventualnih zaostalih zahteva koji su već na čekanju u agenciji“, navodi se na vladinoj centralnoj web stranici FOIA.

Advokati Ministarstva pravde koji predstavljaju FDA napominju u sudskim dokumentima da tužioci traže ogromnu količinu materijala u vezi sa vakcinama – oko 329.000 stranica.

Tužioci, grupa od više od 30 profesora i naučnika sa univerziteta, uključujući Jejl, Harvard, UCLA i Braun, podneli su tužbu u septembru američkom Okružnom sudu za severni okrug Teksasa, tražeći brzi pristup evidenciji.

Kažu da bi objavljivanje informacija moglo pomoći skepticima koji se bave vakcinom da se uvere da je vakcina zaista „bezbedna i efikasna i da na taj način poveća poverenje u Pfizer vakcinu“.

Ali FDA ne može jednostavno predati dokumente na veliko. Evidencija se mora pregledati, kako bi se uredili „poverljivi poslovni dokumenti kompanije Pfizer ili BioNTech i informacije o privatnosti pacijenata koji su učestvovali u kliničkim ispitivanjima“, napisali su advokati Ministarstva pravde u zajedničkom izveštaju o statusu podnetom u ponedeljak.

U članku se objašnjava kako je FDA predložila objavljivanje 500 stranica mesečno na stalnoj osnovi, obaveštavajući sud da imaju samo 10 zaposlenih u ogranku koji se bave pregledom, i da trenutno obrađuju oko 400 drugih zahteva FOIA.

„Obradom i davanjem privremenih odgovora na osnovu povećanja od 500 stranica, FDA će moći da obezbedi više stranica većem broju podnosilaca zahteva, izbegavajući tako sistem u kojem nekoliko velikih zahteva monopolizuje ograničene resurse za obradu i gde se ispunjava manje zahteva podnosilaca istih“, napisali su advokati DOJ-a, navodeći druge slučajeve u kojima je potvrđena proizvodnja od 500 stranica mesečno.

Tužioci, s druge strane, ističu da FDA ima 18.000 zaposlenih i budžet od 6 milijardi dolara – i “sama je rekla da nema ništa važnije od licenciranja ove vakcine i transparentnosti u vezi sa ovom vakcinom.”

Od kada je objavljena prva serija dokumenata, ljudi su već primetili neke uznemirujuće nalaze. Šta bi ostatak dokumenata mogao da otkrije?

NultaTačka/ZeroHedge