Sve vesti Svet

CARINICI AUSTRALIJSKOG AERODROMA NATERALI SU PUTNIKE DA PREDAJU SVOJE TELEFONE I LOZINKE

Carinici Australijskog aerodroma, primorali su putnike da predaju svoje mobilne telefone i šifre njima. Aktivisti za ljudska prava osudili su ovu praksu kao kršenje privatnosti.
Pisao Elena Vuk

Carinici Australijskog aerodroma, primorali su putnike da predaju svoje mobilne telefone i šifre njima. Aktivisti za ljudska prava osudili su ovu praksu kao kršenje privatnosti.

Australija se ponovo uplela u kontraverzu kada su putnici koji su se vraćali tvrdili da su bili primorani da predaju svoje pametne telefone i lozinke na granici.

U utorak je jedan čovek otkrio Gardijanu da su njegova partnerka i on bili primorani da ukucaju svoje lozinke za mobilne telefone za australijske granične službenike po povratku sa Fidžija nakon desetodnevnog odmora.

Nakon što su službenicima dali lozinke, odvedeni su u posebnu prostoriju gde su im telefoni mogli da se pretresaju pola sata.

„Nismo bili obavešteni zašto su hteli da pogledaju telefone. Ništa nam nije rečeno, „Čovek je to nazvao „muškost”. „grubo kršenje privatnosti“.

„Ko zna šta uzimaju od toga? Vaš telefon sa vašom lozinkom i svim vašim informacijama su im na dohvat ruke. Oni mogu pristupiti celoj vašoj istoriji e-pošte, sačuvati lozinke, bankovne račune, myGov račune, myGov nalog, kao i vaše ostale detalje“, dodao je on.

DŽOZEF BAJDEN: VIŠE NEĆE BITI ZAKLJUČAVANJA I ZATVARANJA ŠKOLA

Nažalost, praksa nije ništa novo i australijski granični službenici imaju moć da traže uređaje i lozinke od dolaznih putnika, bez obzira da li su Australijanci ili ne.

Gardijan je dobio potvrdu od portparola australijskih graničnih snaga da su nameravali da ova praksa „zaštiti australijsku zajednicu od štete“ Hvalili su se time da su „informacije zaplenjene sa telefona putnika doprinele uspehu mnogih domaćih operacija za sprovođenje zakona usmerenih na nezakonite aktivnosti“.

Praksu su osudili novinari i aktivisti za prava, nazivajući to „grubo i uvredljivo“ Poređenje trenutne australijske Morisonove vlade sa autoritarnom diktaturom.

„Zaista zabrinjavajuće, to rade autoritarne zemlje. Ne bi trebalo da se dešava u Australiji“, napisala je istraživač Human Rights Watch-a Sophie McNeill.

Posebno su novinari, koji imaju dužnost da štite izvore i druge poverljive informacije, izrazili zabrinutost zbog ove prakse, a australijski reporter Džim Malo je tvitovao. „Osećam se pomalo s*ebano što bih osećao potrebu da obrišem sve sa telefona kada se vraćam u svoju zemlju.”

Skot Ludlam (bivši australijski senator) odgovorio je na zakon pozivajući na zakon o ljudskim pravima u zemlji.

Australija je u centru nekoliko međunarodnih skandala, kao što je njena nedavna odluka da privede Novaka Đokovića i protera ga.

Nulta Tačka/RT