Sve vesti Svet

CDC izdao preporuku za vakcinaciju dela medicinskog osoblja protiv MAJMUNSKIH BOGINJA

CDC izdao preporuku za vakcinaciju dela medicinskog osoblja protiv MAJMUNSKIH BOGINJA

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ( CDC ) objavili su svoje prve smernice o vakcinama koje se odnose na nedavnu epidemiju majmunskih boginja širom SAD-a i Evrope – sa zdravstvenim radnicima i drugima koji su odgovorili na porast slučajeva.

Savetodavni komitet za praksu imunizacije (ACIP), vodeći stručnjaci CDC-a za vakcine, izdao je preporuku u petak, a uključiće će laboratorijske radnike koji istražuju ortopoksviruse, ljude koji rade u laboratorijskim okruženjima za testiranje i zdravstveno osoblje koje leči zaražene pacijente.

Vakcina JYNNEOS  je prilagođena i boginjama velikih i majmunskih boginja – kao što se veruje da su i mnogi drugi lekovi protiv velikih boginja efikasni protiv retkog virusa- stojiu smernicama.

Ova odluka dolazi u trenutku kada se u Americi beleži deseti pretpostavljeni slučaj virusa, a muškarac u Koloradu ima sumnju na infekciju nakon nedavnog putovanja u Kanadu , objavili su državni zvaničnici u četvrtak uveče.

‘Određene laboratorije i zdravstveno osoblje mogu biti izloženi ortopoks virusima kroz profesionalne aktivnosti’, piše ACIP u svom izveštaju.

Panel napominje da su se vakcine protiv ortopoks virusa, poput JYNNEOS-a, redovno distribuirale deci u SAD za borbu protiv velikih boginja u prošlosti.

Velike boginje koje spadaju u smrtonosni virus, iskorenjene su 1980. godine, a upotreba vakcina je od tada pala sa obaveznih na dobrovoljnu.

Zvaničnici ipak preporučuju da neki delovi populacije i dalje primaju vakcine, uključujući ljude koji bi mogli biti izloženi ovim virusima na poslu.

NultaTačka