Sve vesti Svet

CDC izdao preporuku za “zaštitu” od MAJMUNSKIH BOGINJA: Upražnjavajte virtuelni seks

CDC izdao preporuku za "zaštitu" od MAJMUNSKIH BOGINJA: Upražnjavajte virtuelni seks

Američko zdravstveno telo ponudilo je savete “kako da izbegnete zarazu majmunskim boginjama”.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdali su smernice za „bezbedniji seks“ usred širenja virusa majmunskih boginja, pozivajući emotivne partnere da preduzmu korake da smanje izloženost ovoj retkoj bolesti.

Objavljen u petak i pod naslovom „Sigurniji seks, društvena okupljanja i majmunske boginje“, dokument CDC savetuje partnerima da paze na „bilo koji novi ili neobjašnjivi osip ili leziju“ na različitim delovima tela, što je jedan poseban simptom virusa majmunskih boginja.

Iako je agencija rekla da bi vakcinacija protiv majmunskih boginja pružila zaštitu, dodala je da bi trenutno ograničena ponuda doza mogla značiti da neki neće imati pristup imunizaciji.

Osim toga, CDC je predložio pojedincima da izbegavaju „anonimni seksualni kontakt“ i „privatne i javne seksualne zabave“, umesto toga predlažući „virtuelni seks bez ličnog kontakta“. Alternativno, ljubavnici bi takođe mogli „zajedno masturbirati na daljinu, a da se ne dodiruju i ne dodiruju bilo kakav osip“, ili „razmotriti seks sa [njihom] odećom“ , nastavlja se u dokumentu.

Više od 6.000 infekcija majmunskim boginjama potvrđeno je u SAD od maja, pri čemu se nesrazmerno veliki broj javlja među gej muškarcima. Iako ostaje nepoznato da li se virus prvenstveno širi samim seksom ili samo produženim kontaktom uključenim u seksualni odnos, šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je prošlog meseca da su muškarci „sa više seksualnih“ partnera istog pola posebno u opasnosti.

Bela kuća je u četvrtak sledila vođstvo SZO u proglašenju majmunskih boginja hitnim stanjem za javno zdravlje, a američki ministar zdravlja Ksavijer Besera pozvao je „svakog Amerikanca da majmunske boginje shvati ozbiljno“.

Iako retkost, virus je ranije otkriven u SAD, a stanovnik Teksasa je prošlog leta hospitalizovan sa majmunskim boginjama nakon putovanja u zapadnu Afriku, gde je patogen endemičan. U 2003. godini u SAD je potvrđeno više od 70 slučajeva, što je bila prva epidemija van Afrike, prema SZO.

Simptomi uključuju groznicu, bolove u glavi i mišićima, otečene limfne čvorove, zimicu i iscrpljenost, kao i osip, rane i lezije na koži. Većina infekcija prolazi bez ozbiljne bolesti, ali je virus smrtonosan u malom procentu slučajeva.

NultaTačka