Stav

ČEKA LI I NAŠU DECU OVAJ SCENARIO?! IZRAEL ODOBRIO VAKCINISANJE PROTIV KOVIDA ZA DECU OD 5 DO 11 GODINA

Izrael je odobrio vakcinisanje dece od pet do 11 godina protiv kovida-19, a eksperti predviđaju da neće biti lako ubediti roditelje da to prihvate.

Prva isporuka posebnih vakcina, takozvanih dečjih doza, očekuje se naredne nedelje, javili su mediji na hebrejskom jeziku.

Odluku je objavilo ministarstvo zdravlja Izraela na konferenciji za novinare, pošto se 73 od 75 medicinskih stručnjaka na tajnom glasanju izjasnilo „za“.

Epidemiolog Nadav Davidovič izjavio je da je to važna odluka za vrlo bezbednu vakcinu, te da se očekuje manje nuspojava jer je doza manja, nego kod tinejdžera.

„Tako da se ako uporedimo sa alternativom prirodne infekcije osećamo se prilično sigurnim kada se radi o vakcinama za decu“, rekao je Davidovič.

On očekuje da će na vakcinaciju pristati roditelji nešto više od 50 odsto dece, ali će preostali oklevati, te da će imućnije porodice, koje su inače otvorenije prema preventivnoj zdravstvenoj brizi, više vakcinisati decu od siromašnijih.

Zato smatra da valja osigurati da nema razlika u vakcinaciji koje bi mogle do dovesti do razlika u obolevanju u budućnosti.

U Izraelu su zajednice ultraortodoksnih Jevreja i Arapa siromašnije i više oklevaju da se vakcinišu od ostalih, a pogotovo decu.

Izrael je odobrio vakcinisanje dece pošto je u SAD Uprava za hranu i lekove (FDA) donela takvu odluku pre nekoliko dana.

Studija Fajzera kojom je obuhvaćeno 2.268 dece je pokazala da je efikasnost u sprečavanju simptomatskog kovida-19 navodno od 91 odsto.

U Izraelu su vakcine Fajzer/Biontek već preporučene za sve starije od 12 godina, a četvrti talas pandemije se bliži kraju nagađaju stručnjaci iz ove zemlje.

NultaTačka/Beta