Sve vesti Svet

Čeka se odgovor Rusije! Finska i Švedska se pridružuju NATO-u već na leto

Čeka se odgovor Rusije! Finska i Švedska se pridružuju NATO-u već na leto

Finska i Švedska bi najkasnije do sredine leta mogle da postanu punopravne članice NATO, prenosi britanski Tajms.

Kako se navodi, širenje zapadne Alijanse sa 30 na 32 članice direktna je posledica intervencije Rusije u Ukrajini.

Prema rečima američkih zvaničnika članstvo obe nordijske zemlje u NATO-je bila “tema razgovora i više sednica“ tokom prošlonedeljnih razgovora ministara inostranih poslova Alijanse kojima su prisustvovale Švedska i Finska.

“Kako ovo može biti bilo šta drugo osim masivna strateška greška za Putina?“, rekao je jedan visoki američki zvaničnik.

Prijava Finske se očekuje u junu, a očekuje se da će za njom uslediti i Švedska, prenos britanski tajms.

U ranijim izveštajima se navodi da se Finska priprema za potencijalno istorijsku odluku “pre sredine leta“ o tome da li da se prijavi za ulazak u NATO kao sredstvo odvraćanja od ruske agresije.

Nordijska država od 5,5 miliona je tradicionalno vojno nesvrstana, delom kako bi izbegla provociranje svog istočnog suseda, sa kojim deli granicu od 1.300 kilometara.

Međutim, ruska invazija na Ukrajinu 24. februara je udvostručila podršku javnosti za ulazak u NATO sa 30 na 60 odsto, što pokazuje više anketa.

“Nikada ne potcenjujte sposobnost Finaca da donose brze odluke kada se svet promeni“, ukazuje bivši finski premijer Aleksandar Stub.

I sam dugogodišnji zagovornik NATO-a, Stub sada veruje da je podnošenje zahteva za članstvo Finske “predviđen zaključak“ jer Finci ponovo procenjuju svoj odnos sa susedom.

Sledeće nedelje će finskom parlamentu(Eduskunt), biti dostavljena revizija nacionalne bezbednosti koju je naručila vlada, kako bi se pomoglo poslanicima da iznesu mišljenje, pre nego što se odluka stavi na glasanje.

“Imaćemo veoma pažljive razgovore, ali nećemo oduzimati više vremena nego što moramo“, rekla je finska premijerka Sana Marin na konferenciji za novinare u petak.

“Mislim da ćemo završiti diskusiju pre sredine leta“, dodala je ona.

“Pretpostavljam da će aplikacija biti podneta negde tokom maja“ na vreme za junski samit NATO-a u Madridu, rekao je Stub.

Od ruskog napada, rukovodstvo Finske je preduzelo intenzivnu seriju razgovora kako bi ispitalo mišljenje drugih država NATO-a o mogućoj kandidaturi za članstvo.

Zajedno sa susednom Švedskom, Finska je dobila javna uveravanja od generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da su vrata Alijanse i dalje otvorena, kao i izraze podrške brojnih članica, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku i Tursku.

Švedska sprovodi reviziju bezbednosne politike koja će biti završena do kraja maja, u skladu sa finskim rasporedom, a liderka zemlje Magdalena Anderson rekla je pre dve nedelje da se članstvo u NATO ne isključuje “ni na koji način“.

Pokušaj pridruživanja Švedske i Finske NATO-u verovatno bi se, kako se ocenjuje, smatralo provokacijom NATO saveza prema Kremlju.

Nulta Tačka/Agencije