Sve vesti Svet

ČELNICI UNIVERZITETA UPOZORILI STUDENTE DA NE ČITAJU ORVELOV ROMAN 1984

ČELNICI UNIVERZITETA UPOZORILI STUDENTE DA NE ČITAJU ORVELOV ROMAN 1984
Pisao Elena Vuk

Orvelov roman “1984” kao i još neki, označeni su sramotnim upozorenjem eksplicitnog sadržaja..

Univerzitet Northampton izdao je oštro upozorenje zbog potencijalno “uvredljivog i uznemirujućeg” materijala sadržanog u čuvenoj distopiji George Orwell-a, “1984”.

Roman, koji opisuje opasnosti totalitarne vladavine i cenzure, sada je označen etiketom eksplicitnog materijala, jer se bavi “izazovnim pitanjima vezanim za nasilje, rod, seksualnost, klasu, rasu, zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, političke ideje i uvredljiv jezik”.

Upozorenje, izdato studentima koji pohađaju modul pod nazivom “Identitet u izgradnji”, postalo je javno nakon zahteva za slobodu informacija od strane The DailyMail-a.

Vest je podigla lavinu komentara među korisnicima društvenih mreža, a jedan je rekao da se Orwell “okreće u grobu”, a drugi je reagovao emotivno, komentarišući: “Sklonite me s ove planete”. Ne mogu da se bavim ovim stvarima.”

“Ako upozorenje o “eksplicitnom materijalu” spreči čak i jednog studenta da pročita 1984, Univerzitet Northampton je potpuno podbacio u svojoj misiji. Ovu knjigu, više nego bilo koju drugu, u ovom trenutku treba čitati mnogo više od toga”, rekao je australijski profesor Andrew Timming.

Međutim, Orwell-ov klasični roman nije jedini na kojeg bi se studenti u Northampton-u trebali čuvati, smatra uprava univerziteta. Predstava Samuela BeckettaEndgame”, grafički roman “V For Vendetta” Alan Moore-a i David Lloyd-a i “Sexing The CherryJeanette Winterson takođe su na univerzitetu navedeni kao “uvredljivi i uznemirujući”.

Očigledno, postoje i problemi sa knjigama koje se predaju u drugim modulima kursa engleskog jezika u Northampton-u. Roman Mark Haddon-a iz 2003. „Zanimljivi incident sa psom u noći“, na primer, mogao bi biti uznemirujući za čitaoce, jer uključuje „smrt životinje, nesposobnost i invaliditet i uvredljiv jezik“, objašnjava se u upozorenju.

Ova obrazovna institucija, koja se trenutno nalazi na 108. mestu od 132 britanska univerziteta u izdanju časopisa The Times i Sunday Times Good University Guide za 2022. godinu, izdala je saopštenje da brani svoja upozorenja. Kako citira The Daily Mail, Northampton kaže da “iako to nije univerzitetska politika, možemo upozoriti studente na sadržaj koji se odnosi na nasilje, seksualno nasilje, zlostavljanje u porodici i samoubistvo” jer “neki tekstovi mogu biti izazovni za neke studente”.

NE PROPUSTITE! MARIO ZNA NAJAVIO NOVO VELIKO OTKRIĆE

Nulta Tačka/RT