Sve vesti Svet

Češki predsednik ZEMAN: ZELENI Eko FANATICI su krivi za energetsku krizu

Češki predsednik ZEMAN: ZELENI Eko FANATICI su krivi za energetsku krizu

Češki predsednik Miloš Zeman okrivio je „zeleno ludilo” za energetsku krizu i upozorio da će ukidanje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem samo produžiti agoniju.

Zeman je rekao da primarni uzrok krize nije rat u Ukrajini, već “zeleni fanatizam” koji je ostavio evropske zemlje zavisnim od izvora energije koji ne može zadovoljiti potražnju.

„ Bojim se da li se to zove Green Deal ili bilo šta drugo. Međutim, neću više biti ovde kada saznamo gde će nas zeleno ludilo odvesti“, rekao je Zeman.

„Ukidanje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem dovešće do pojave daleko zahtevnije elektromobilnosti. Najveći potrošači električne energije biće električni automobili malog dometa i visoke cene“, dodao je on.

Odluka o održavanju Evroprajda u Beogradu za 24h

Komentari su dati usred kontroverzi u Češkoj izazvanoj novim vladinim propisima koji nalažu školama, bolnicama i domaćinstvima da smanje temperaturu do šest stepeni Celzijusa radi uštede energije.

Vlasnici domova za stara lica žalili su se da stari ljudi ne mogu da žive u okruženju od 20°C, a da to ne predstavlja opasnost po njihovo zdravlje.

„Starijim osobama nije dozvoljeno da 100 odsto vremena provode u prostorijama na temperaturi od 20°C i nižoj. Opasno je po život kupati slabe starije osobe u prostoriji zagrejanoj na samo 20°C kada se brzo zahlade“, rekla je Danijela Luskova, potpredsednica Udruženja pružalaca socijalnih usluga.

Međutim, portparol Ministarstva zdravlja je insistirao da su propisi doneti uz konsultacije sa stručnim naučnim mišljenjem.

Slična pravila su već primenjena u Nemačkoj, gde se termostati u javnim zgradama ograničavaju na 19 stepeni Celzijusa, i u Španiji , gde u jeku leta nestambene zgrade mogu da podese temperaturu ne nižu od 27 stepeni.

Depopulacija Srbije! U našoj zemlji za 10 godina pola miliona manje stanovnika i ŽIVOTNI VEK SE SMANJIO

Još u maju, Italija je počela da racioniše električnu energiju da bi „podržala Ukrajinu“, pri čemu je javnim zgradama zabranjeno da koriste klimatizaciju ispod 25°C ili grejanje iznad 19°C.

Kao što smo ranije istakli , španska ministarka odbrane Margarita Robles upozorila je da će Evropljani doživeti „zimu velikih patnji“ zbog toga što Rusija potpuno obustavlja isporuke gasa tokom ledenih meseci.

Kao što dokumentujemo u video snimku ispod, katastrofalna potraga za „neto nulom“ delimično je izazvala energetsku krizu jer je mnoge zemlje ostavila zavisnim od izvora energije koji nisu pogodni za svrhu.

NultaTačka