Sve vesti Svet

ČEŠKI PREMIJER UPLAŠIO EVROPU! U Švedskoj i Holandiji za dve decenije muslimani će biti većina

ČEŠKI PREMIJER UPLAŠIO EVROPU! U Švedskoj i Holandiji za dve decenije muslimani će biti većina

Za sada je Islam druga najveća religija u Holandiji i Švedskoj, zemljama koje su poznate po svojoj “liberalnoj” imigracionoj politici.

Prema češkom premijeru Andreju Babišu, Holandija i Švedska će u narednim decenijama postati zemlje sa većinskom muslimanskom “vojskom”.

U članku koji je izašao nedavno o rizicima povezanim sa imigracijom, objavljenom u češkom dnevnom listu “Pravo”, on je posebno istakao dve zemlje. Između ostalog, Andrej Babiš se odvažio te rekao da će većina holandskog stanovništva biti muslimani do 2044. Švedska će do toga doći 2065. prema češkom premijeru.

Za sada je islam druga po veličini religija u Holandiji i Švedskoj, koju praktikuje 5, odnosno 8 odsto stanovništva tih zemalja.

Babišove projekcije podigle su obrve kod mnogih.

“Potpuno je pogrešno, on želi da uplaši ljude. Pre godinu dana rekao je da će Belgija imati muslimansku većinu do 2040.godine”, rekao je Daniel Prokop, sociolog i istraživač na Univerzitetu Charles u Pragu za švedski list Svenska Dagladet.

“Ne želim da umanjim problema povezane sa imigracijom ali ovo je aspurdno, njegova predviđanja su krajnje preterena”- zaključio je Prokop

Prozvan “češkim Trumpom” od poslovnog magazina Forbes, Babiš je odlučan kada je reč o zagovaranju ograničene imigracije. Tokom izbegličke krize 2015. godine Češka je odbila da prihvati migrantske kvote predložene od strane EU. Mjuslimansko stanovništvo u toj zemlji je ispod 1 posto, što je jedno od najnižih u Evropi.

Ranije je mađarska vladajuća stranka Fidesz koristila Švedsku kao primer za upozoravanje kada je reč o imigraciji.