Sve vesti Svet

CIA tajno nacifikuje Ukrajinu od 1953. godine

CIA tajno nacifikuje Ukrajinu od 1953. godine

Nedavna deklasifikacija preko 3.800 dokumenata od strane Centralne obaveštajne agencije (CIA) otkrila je da je vodila dva velika programa sa namerom ne samo da destabilizuje Ukrajinu već i da je „nacifikuje“ sa sledbenicima ukrajinskog nacističkog vođe iz Drugog svetskog rata Stepana Bandere.

U dokumentima, koji su objavljeni ranije ove godine, navodi se da su programi, koji su trajali više od četiri godine, obezbedili sredstva i opremu za takve antisovjetske ukrajinske grupe otpora kao što je Ukrajinski Vrhovni oslobodilački savet, između ostalog.

U novinama su izneti detalji o programu AERODYNAMIC koji je imao za cilj da destabilizuje Ukrajinu, koristeći prognane ukrajinske agente na Zapadu koji su infiltrirani u Ukrajinsku Sovjetsku Socijalističku Republiku.

„Svrha projekta AERODYNAMIC je da obezbedi eksploataciju i širenje antisovjetskog ukrajinskog otpora u svrhe hladnog i toplog rata“, kaže se u ranije strogo poverljivom dokumentu od 13. jula 1953. o projektu.

„Grupe kao što su Ukrajinski Vrhovni oslobodilački savet (UHVR) i njena Ukrajinska ustanička armija (OUN), strano predstavništvo ukrajinskog Vrhovnog oslobodilačkog saveta (ZPUHVR) u Zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Državama i druge organizacije kao što je OUN /B će se koristiti“, nastavlja se u dokumentu.

Dokumenti CIA-e pokazuju da je u okviru programa AERODYNAMIC, CIA vodila pridruženi projekat kodnog naziva CAPACHO.

Prema časopisu Signs of the Times, CAPACHO je „preuzeo više oblik operacije psihološkog ratovanja“, a CIA je osnovala propagandnu kompaniju na Menhetnu koja se „bavila sa štampanjem i objavljivanjem antisovjetske literature ZPUHVR koja bi bila prokrijumčarena u Ukrajinu”.

Projekti AERODYNAMIC i CAPACHO nastavili su sa radom kroz administraciju Ričarda Niksona tokom 1970-ih.

Ali SAD nastavljaju da sprovode destabilizujuće projekte u Ukrajini.

Bivši američki agent Skot Rikard rekao je za “Rusiju danas” 2014. da su agencije za spoljnu pomoć Sjedinjenih Država upumpale 5 milijardi dolara u grupe koje protestuju protiv demokratski izabranog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, koji je zbačen sa funkcije početkom februara 2014. Šef države je nagovestio njegovu nameru da se približi Rusiji umesto EU i Zapadu.

MARIO ZNA i dr ALEKSANDAR LJUBIĆ – Mladi lekar rešio da PROGOVORI – Otkrivena prava ISTINA o medicini

Nulta Tačka/InfoWars