Sve vesti Svet

CILJ SU DECA! FAUČI OČEKUJE DA ĆE AMERIČKE BEBE I MALA DECA PRIMATI VAKCINE NEGDE OKO PROLEĆA 2022.

Pisao Elena Vuk

Deca mlađa od 5 godina jedini su u SAD-u koji još uvek ne mogu dobiti nijednu vakcinu protiv COVID-19.

Ali dr. Entoni Fauči kaže da oni (i njihovi roditelji) ne bi trebalo da čekaju dugo.

“Nadajmo se da će im to u razumno kratkom vremenskom periodu, verovatno početkom sedeće godine 2022., u prvom kvartalu 2022. godine, biti dostupno”, rekao je Fauči za Insajder, iako je brzo priznao da zaista nema načina da se to zna za sigurno.

“Ne mogu to garantovati, moraju se obaviti klinička ispitivanja.”

Čini se da će Pfizer verovatno biti predvodnik u trci za vakcinaciju beba i male dece, jer su ispitivanja njegove pedijatrijske vakcine već u toku. (Moderna i Johnson & Johnson takođe planiraju isprobati svoje vakcine protiv COVID-19 na maloj deci, ali Moderna je još uvek u fazi regrutovanja dece u grupi od 6 meseci do 6 godina, dok je J&J imao određena kašnjenja u regulativi i još uvek testira svoju vakcinu na 12-17 godina starosti.)

Ranije ove godine, Pfizer je predložio da bi mogao imati odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima dostavljeno Američkoj Upravi za hranu i lekove(FDA) do kraja novembra za decu u starosnoj grupi od 6 meseci do 2 godine, te da će EUA za decu od 2 do 5 godina biti podnesene zajedno sa onima od 5 do 11 godina u septembru.

Ali Pfizer još nije dostavio nikakve podatke o kliničkom ispitivanju FDA za decu mlađu od 5 godina. Proizvođačima vakcina može biti teško da predvide kada će tačno klinička ispitivanja biti završena, jer vreme delimično zavisi od toga koliko učesnika u ispitivanju se razboli tokom perioda studije (kao što znamo, bolesti COVID-19 ne vole da traju utvrđen raspored.)

U jednom trenutku, vakcine protiv COVID-19 će se verovatno preporučiti za svu decu, do šest meseci starosti, ili čak mlađu. Studije koje su sprovođene kod vakcinisanih majki sugerišu da novorođenčad koje su rodile vakcinisane majke imaju određenu zaštitu od COVID-19 u prvih nekoliko meseci života.

Nulta Tačka/BusinessInsider