Sve vesti Tehnologija

ČIPOVI U MOZGU NISU TEORIJA ZAVERE! NAUČNICI UNIVERZITETA U MINESOTI TVRDE DA MOGU DA POBOLJŠAJU ŽIVOT ČOVEKA UZ POMOĆ MOŽDANIH IMPLANATA I VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Živeli smo normalno i jako lepo i bez preterivanja kada je u pitanju upotreba sofisticirane tehnike i tehnologije. Međutim, postali smo robovi, ličnih ambicija, sa željom da se čovek učini toliko superiornim bićem, da smo se totalno odvojili od prirode i od svog duhovnog bića. Da su ljudi opsednuti potrebom da drže sve pod kontrolom, dokazuje i razvoj veštačke inteligencije, koja svoje korene drži u bogatom zapadnom svetu, koji ne vidi ništa osim materijalnog napretka.

Grupa istraživača sa Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Minesoti i Opšte bolnice u Masačusetsu, tvrde da je poboljšala „specifične funkcije“ ljudskog mozga korišćenjem veštačke inteligencije uparene sa električnom stimulacijom mozga.

Studija koja je bila sprovedena nad 12 pacijenata koji su bili podvrgnuti operaciji mozga zbog epilepsije, navela je naučnike na zaključak da su bili u stanju da poboljšaju mentalne funkciju pacijenata kada su stimulisali delove mozga malim količinama električne energije.

Operacija uključuje postavljanje stotina sićušnih elektroda u nekoliko različitih regiona mozga kako bi se snimila neuronska aktivnost i pronašla područja odakle napadi dolaze.

Istraživači su koristili sve ove podatke da bi se fokusirali na region mozga koji se zove „unutrašnja kapsula“ za koji veruju da je odgovoran za kognitivnu kontrolu. Drugim rečima, čini se da je to područje mozga koje nam omogućava da prebacimo pažnju sa jednog zadatka na drugi.

To je potencijalno revolucionaran tretman za one koji se bore sa mentalnom bolešću – to jest, ako se zaista pokaže da je efikasan za širu javnost. Iako su rezultati ljudske studije impresivni, istraživači još uvek imaju dug put da pokažu potrebu ili efikasnost tako teške medicinske intervencije.

Cilj stimulacije je bio da se pacijenti „vrate na vozačevo sedište i da im se omogući da osete novi osećaj delovanja“, rekao je Alik Vidge, docent psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Minesoti i koautor rada o istraživanju.

Časopis Nature Biomedical Engineering objavio je ranije ove nedelje, pa kaže u saopštenju:

„Primer može uključivati osobu sa depresijom koja jednostavno ne može da se izvuče iz „zaglavljene“ negativne misli“, rekao je Viddž.

Ljudski mozak je velika nepoznanica i ako se veliki broj “eminentnih” stručnjaka trudi da to prikaže drugačije i da stavi pod kontrolu prirodne mehanizme.

Ukoliko ove radnje, imaju krajnje humani cilj, trebale bi se podržati, međutim, mnogi su zabrinuti zbog preterane potrebe pojedinih klasa društva, da imaju kontrolu nad ljudskim mozgom i njegovim delom svesnog i podsvesnog uma.

U tekstu se dalje kaže…

Algoritam mašinskog učenja pomogao je timu da izoluje kontrolne sposobnosti pacijenata od njihove moždane aktivnosti i njihovih akcija.

Vidž kaže:

“Ovaj sistem može da očita aktivnost mozga, ’dekodira’ od momenta kada pacijent ima poteškoće i primeni mali nalet električne stimulacije na mozak kako bi ga podstakao da prevaziđe tu poteškoću”

Zvuči zaista zadivljujuće, ali postavlja se pitanje za šta bi se sve mogli iskoristiti ti električni signali i impulsi u mozgu?!

Analogija koju često koristim je električni bicikl“, dodao je Vidž. „Kada neko okreće pedale, ali ima poteškoća, bicikl to oseća i preuzima stvar. Napravili smo ekvivalent tome za ljudske mentalne funkcije.”

Oni koji su bili podvrgnuti ovom postupku, izjavili su da imaju manje problema sa anksioznošću kada sistem priskoči u pomoć, uglavnom zbog činjenice da su imali više kognitivne kontrole i da su mogli bolje da pomere fokus.

„Ovo bi mogao biti potpuno novi pristup u lečenju mentalnih bolesti“, rekao je Vidž. “Umesto da pokušavamo da potisnemo simptome, mogli bismo pacijentima dati alat koji im omogućava da preuzmu kontrolu nad sopstvenim umovima.”

Da li će Vidž i ostali istraživači u ovoj oblasti, ostati samo na polju pomaganja pacijentima ili će se njihove aktivnosti proširiti i zloupotrebiti u dalja istraživanja i implementaciju, to ne možemo predvideti, ali svakako moramo biti oprezni, jer sutra neko može da šalje električne signale velikom broju ljudi?!

NultaTačka/Futurism