Sve vesti Svet

CIRKUS! RUSKA BOLNICA POZVALA LJUDE KOJI NE VERUJU U KORONA HISTERIJU DA VIDE KOVID ODELJENJE PA IH TERALI DA SE TESTIRAJU I STAVE MASKE! UMEŠALA SE I POLICIJA

Policija je u petak pozvana da smiri rastuće tenzije između lekara i skepto vaksera u bolnici u Moskvi. Skeptici pandemije bili su pozvani da sami vide mučnu stvarnost Covid-a 19.

Ranije ove nedelje, vodeći lekari iz 11 bolnica napisali su otvoreno pismo pozivajući nekoliko istaknutih ruskih skeptovaksera i skeptika Covid-a da posete takozvane „crvene zone“ – odeljenja za pacijente sa teškim simptomima. Želeli su da oni koji umanjuju težinu pandemije i šire neistine, da sami vide situaciju.

Dok su neki istaknuti anti-vakseri odbili ili ignorisali apel, grupa od njih devet prihvatila je ponudu da obiđe moskovsku bolnicu №15. Jedan od njih, Jutjuber Anton Tarasov, insistirao je govoreći novinarima pre posete da korona virus nije zarazan i da ljudi zapravo dobijaju upalu pluća od „hemikalija koje su prskane po ulicama Moskve” i od 5G antena.

Obilazak je prekinut skoro odmah, međutim, kada su antivakseri odbili da urade brzi PCR test, tvrdeći da bi se mogli „zaraziti“ od lekara koji su ga primenili. Neki od njih su takođe odbili da nose maske i drugu zaštitnu opremu, insistirajući da će šetanjem po crvenoj zoni bez zaštite dokazati da Covid-19 nije opasan.

Usledila je žestoka rasprava, a skeptici su vikali na osoblje. Posebno agresivnog posetioca u crnoj skijaškoj maski napolje je ispratila policija.

Glavni lekar Valerij Večorko požalio se da se ono što je planirano kao edukativni događaj spustilo u „cirkus“.

„Imamo stroga pravila. Ako neko odbije da nastavi naš sastanak u skladu sa ovim pravilima, završićemo događaj odmah“, rekao je Večorko.

Od devet posetilaca, trojica su na kraju odabrala da se testiraju i pridržavaju se zdravstvenih protokola, tako da im je dozvoljeno da razgovaraju sa pacijentima koji se leče na intenzivnoj nezi. Međutim, i dalje su delovali nepokolebljivo, uprkos tome što su iz prve ruke čuli da su ovi pacijenti bili nevakcinisani pre nego što su se ozbiljno razboleli. „Moj stav se nije promenio ni malo“, rekao je jedan aktivista medijima.

Ruske vlasti pokušavaju da podstaknu imunizaciju, pošto je samo oko 37% građana trenutno potpuno vakcinisano.

Nulta Tačka/RT