Истраживачи са Кингс колеџа у Лондону открили су да теобромин, природни алкалоид који даје тамној чоколади горку арому, може имати својства у успоравању старости.
Теобромин је противупалан и богат антиоксидансима, а његово деловање на генску регулацију може утицати на дугорочно здравље. Студија објављена прошле недеље у часопису Aging показује како ниво теобромина у крви може помоћи да ћелије и органи остану млађи.
Биолошки узраст
За разлику од хронолошког узраста, који показује колико година смо живели, биолошки узраст одражава старост наших ћелија и органа. Он зависи од генетике, начина живота, изложености околини и исхране – укључујући и количину какаа коју конзумирамо.
Истраживачи су у студији мерили биолошки узраст путем хемијских промена у ДНК и дужине теломера – заштитних капица на крајевима хромозома које се скраћују с годинама, што доприноси старосним болестима као што су рак, дијабетес типа 2 и кардиоваскуларне болести.
У два европска узорка са око 1.600 учесника, они са већим нивоом теобромина у крви имали су нижи биолошки узраст.
„Наше истраживање показује везу између кључне компоненте тамне чоколаде и одлагања старења“, рекла је Јордана Бел, водећи аутор студије.
„Ипак, то не значи да људи треба да једу више чоколаде, али нам помаже да разумемо како свакодневна храна може утицати на здравији и дужи живот.“
Додатне користи какаа
Претходне студије су показале да теобромин може штитити мозак од Алцхајмерове болести и умањивати штету коју висок холестерол чини памћењу и когнитивним функцијама. Истраживачи су тестирали и друге супстанце у какау, али је најјача веза са старењем установљена управо код теобромина.
Поред теобромина, какао садржи полифеноле, моћне антиоксидансе који смањују упале, штите мозак и могу спречити неуродегенеративне болести. Научници верују да полифеноли могу утицати на деловање теобромина у организму.
„Ово је веома узбудљиво откриће. Следеће питање је шта стоји иза ове везе и како можемо истражити интеракцију између метаболита хране и нашег епигенома“, рекао је водећи истраживач др Рами Саад.
Иако су резултати обећавајући, стручњаци истичу да повећање конзумације тамне чоколаде није гаранција против старења.
Чоколада садржи високе нивое шећера, масти и калорија, па је неопходно пажљиво балансирати исхрану.
Нулта Тачка/Медији