Sve vesti Svet

Crnoj Gori u pomoć došao FBI

Crnoj Gori u pomoć došao FBI

Crnoj Gori u pomoć došli FBI eksperti za sajber kriminal, i već su počeli sa poslom. Ministar javne uprave Maraš Dukaj je kazao da su upravo na njegovu inicijativu došli Amerikanci, kako bi se prevazišao jedan od najsloženijih napada na digitalnu infrastrukturu neke države u istoriji.

Veb-sajt securityweek.com, specijalizovan za informacije o sajber bezbednosti, objavio je dan ranije da hakerska grupa Kuba ransomver tvrdi da je došla do podataka iz Skupštine Crne Gore. Zbog veoma delikatne situacije, eksperti iz FBI-a pritekli su da pomognu Crnoj Gori.

Securitweek objavio je fotografiju sa sajta te hakerske grupe koja navodno svedoči o njihovim tvrdnjama da imaju podatke koji pripadaju Odeljenju za odnose sa javnošću Skupštine Crne Gore, kao i tome da su te podatke dobili 19. avgusta ove godine upravo na dan kad se u parlamentu vodila žučna rasprava o nepoverenju Vladi Dritana Abazovića.

Kristofer Hil: Srbija da uđe u NATO, uvede sankcije Rusiji, idem na Evroprajd

Sajber–kriminalci tvrde da su 19. avgusta ukrali fajlove, uključujući finansijske dokumente i izvorni kod. Oni su navodno pribavili prepisku zaposlenih u Skupštini sa bankama, bilanse stanja, aktivnosti računa, podatke o naknadama i poreske dokumente – piše securityweek.com.

Resorno ministarstvo na čijem je čelu Dukaj zatražilo je od preduzeća koja upravljaju kritičnom infrastrukturom da preduzmu sve sigurnosne mere.

Upozoravamo javna preduzeća koja pružaju usluge distribucije električne energije i vode, luke, aerodrome, kao i pružaoce telekomunikacionih usluga, da odmah, odnosno bez odlaganja podignu u okviru svojih organizacija stepen informacione bezbednosti na najviši nivo – poručili su iz Ministarstva javne uprave.

MARIO ZNA UŽIVO- Da li ste spremni za NOVE MERE?! – Počela je ENERGETSKA HISTERIJA a CILJ JE ISTI

Nulta Tačka/Mediji