Sve vesti Tehnologija

CYBERDOG JE NOVI ROBOT ZLOSLUTNOG IZGLEDA IZ KOMPANIJE XIAOMI! POSEDUJE ,,NESAGLEDIVE MOGUĆNOSTI”

Kineski tehnološki gigant Xiaomi predstavio je četvoronožnog robota po imenu CyberDog: eksperimentalnu mašinu otvorenog koda za koju kompanija kaže da „ima nesagledive mogućnosti“.

CyberDog je najnoviji proizvod tehnoloških kompanija koje prihvataju četvoronožni faktor u robotici. Najistaknutiji primer trenda je Spot, mašina koju je izgradila američka firma Boston Dynamics. Spot je u prodaji od prošle godine za 74 500 dolara i korišćen je za različite namene, od pronalaženja opasnih mina do pomoći lekarima da se daljinski povežu sa pacijentima. Takođe su ga testirali i organi reda i vojska, mada ne kao oružje.

The Xiaomi Cyberdog

Xiaomi kaže da CyberDog ima „prirodu kućnog ljubimca“

Nije jasno koju svrhu Xiaomi predviđa za CyberDog. U saopštenju za javnost, kompanija je naglasila prirodu dizajna mašine otvorenog koda i da će u početku distribuirati samo 1.000 proizvoda za „ljubitelje Xiaomi-a, inženjere i ljubitelje robota“. Kompanija kaže da se nada da će ovi prvi korisnici „podstaknuti razvoj i potencijal četvoronožnih robota“ i odrediti cenu robota za prodaju. Prvih 1.000 jedinica koštaće samo 9.999 juana, ili približno 1.540 dolara (mada nije jasno da li će ova cena biti ista za buduća izdanja).

Isto saopštenje za javnost ističe CyberDog-ovu „prirodu sličnu kućnim ljubimcima“, uključujući sposobnost da reaguje na glasovne komande i prati svog vlasnika kao pravi pas. Gledajući slike CyberDog-a, međutim, jasno je da Xiaomi ne predstavlja mašinu kao suparnika Aibo-u, Sonijevom robotu nalik na psa. Dok je Aibo mali i sladak, CyberDog je elegantan i futurističan – čak i pomalo opasan. Renderi mašine čine da izgleda kao glavni junak u naučnofantastičnoj TV seriji, podseća na pravog psa koji korača stepenicama do ulaznih vrata gde se može videti njegova silueta. Neizbežno poređenje sa epizodom “Metalhead” Black Mirror-a biće napravljeno, kao što uvek i biva.

NE PROPUSTITE UKLJUČENJE IZ PRVE SLOBODNE ZONE NA SVETU! MARIO ZNA SA MESTA GDE NEMA HISTERIJE I OBAVEZNE VAKCINE!

Xiaomi kaže da je CyberDog dovoljno spretan za izvođenje salta unazad, može da hoda brzinom od 3,2m/s (u poređenju sa Spot-om 3,9m/s) i ima težinu od 3kg (u poređenju sa 5,2kg Spot-a). CyberDog pokreće Nvidia Jetson Xavier AI platforma i opremljen je nizom kamera i senzora. To uključuje senzore za dodir, GPS modul, ultraširokougaono sočivo riblje oko i Intelovu kameru RealSense D450 za dubinsko merenje. Ove komponente omogućavaju robotu poluautonomnu navigaciju.

„CyberDog može analizirati svoju okolinu u realnom vremenu, kreirati navigacijske mape, iscrtati odredište i izbeći prepreke. Zajedno sa ljudskim držanjem i prepoznavanjem lica, CyberDog je u stanju da prati svog vlasnika i da se kreće oko prepreka “, kaže Xiaomi. Mašina takođe može da reaguje na glasovne komande, uključujući prepoznavanje reči za buđenje i uputstva, ili može da se kontroliše pomoću povezane aplikacije na pametnom telefonu.

CyberDog takođe ima tri USB-C porta i jedan HDMI port, za koje Xiaomi kaže da se mogu koristiti za prilagođavanje hardvera. Kompanija predlaže da se senzori za laserski radar, panoramske kamere i svetla za pretraživanje mogu dodati robotu.

Izdanje CyberDog-a od strane Xiaomi-a je veoma zanimljivo, mada ne nužno i kao proizvod sam po sebi. Umesto toga, mnogo govori o trenutnom razvoju robotike i pristupačnosti ove tehnologije.

Boston Dynamics popularizovao je četvoronožni format za robote, a kompanije širom sveta sada istražuju kako i gde se takve mašine mogu efikasno primeniti. Cena ovog hardvera je ipak pala, što je omogućilo da se istraže novi slučajevi upotrebe. Ranije ove godine, kineska firma za robotiku Unitree napravila je četvoronožnog robota koji je koštao samo 2.700 dolara, a Xiaomi-jev CyberDog to ponovo potkopava. Očigledno, mogućnosti ovih mašina neće biti identične, ali širi pristup tehnologiji pokazaće da li ove kompanije uopšte vrede da se bave njima.